Agromanagement

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 28 февраля по 06 марта 2022 года

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 28 февраля по 06 марта 2022 года

Ex-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova s-a adresat cu o scrisoare deschisă către autoritățile statului
În ultimele 4 zile, am văzut o coeziune inedită în societate, cimentată cu poziția patriotică a businessului nostru. Acum este imperios necesar ca politica economică să fie coordonată cu asociațiile reprezentative ale mediului de afaceri. În acest context, când Comisia pentru Situații Excepționale adoptă anumite decizii foarte importante ce vizează sectorul agroindustrial și securitatea alimentară, este necesar să vă consultați cu organizațiile profesionale din domeniul PRODUCERII. Nu doar cu rețelele de supermarket.
Detalii.

Nicolae Poalelungi: ”Sunt îndrăgostit de albine mai bine de 50 de ani”
Nicolae Poalelungi din satul Corjova, raionul Criuleni este un apicultor născut în 1948, care o dată ce și-a descoperit dragostea pentru albini cu vreo 50 de ani în urmă, din întâmplare, nu a mai lăsat-o nici pentru o zi. A călătorit în diferite regiuni, a avut câteva meserii, însă albinele mereu i-au fost alături.
Detalii.

Куда катиться молдавскому яблочку?
По экспертным оценкам, в Молдове на складах остается не менее 100-120 тыс. тонн яблок. Причем добротного, экспортного качества. Еще две-три недели назад в преимущественно яблочной Ассоциации «Moldova Fruct» мало кто сомневался в том, что весь этот солидный товарный ресурс будет реализован – по большей части на экспорт, конечно же. Цены не слишком радовали – это казалось проблемой, но не слишком большой и почти единственной. Теперь все совсем иначе.
Детали.

Asociația „AGROCEREALE” solicită urgent deblocarea parțială a exportului de porumb
În urma instituirii stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, Comisia Situații Excepționale din 25 februarie a interzis exportul grâului, iar ulterior pe 27 februarie, s-a impus interdicție și pe exportarea porumbului, cât și derivatele acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării, începând cu 1 martie 2022, motivul fiind siguranța alimentară a țării în această perioadă de risc. Asociația Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE” a organizat astăzi, 28 februarie o ședință extraordinară cu membrii săi în contextul interdicției de a exporta producția agricolă de cereale. Membrii au stabilit să facă o adresare către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu, prin care să solicite deblocarea parțială a exportului, în special de porumb, pentru ca producătorii agricoli să poată executa condițiile contractelor semnate.
Detalii.

Vasile Șarban: ”Când producătorii agricoli vor declara cantitatea reală recoltată, vom putea permite exportul”
Interdicția impusă pentru o perioadă de 60 de zile la exportul grâului, porumbului și derivatele acestora, chiar dacă a nemulțumit enorm de mult producătorii agricoli, va rămâne în vigoare până nu vor fi actualizate informațiile referitor la cantitățile reale de porumb și alte cereale, recoltate în țara noastră. În urma întâlnirii de pe 2 martie la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, exportatorii și producătorii agricoli, au raportat că blocajul exporturilor va genera pierderi în lanț pentru majoritatea jucătorilor de pe piața cerealelor, mai mari sau mai mici. Totuși Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, a explicat că această situație a fost cauzată din motiv că producătorii agricoli nu declară cantitatea reală recoltată de cereale, iar măsurile luate de Guvern au menirea de a garanta siguranța alimentară a populației, mai ales în această perioadă dificilă din regiune.
Detalii.

Alexandru Slusari: ”MAIA poate propune achiziția merelor moldovenești pentru rația alimentară a refugiaților din Ucraina”
Ex-deputatul Alexandru Slusari propune să se achiziționeze merele de la producătorii autohtoni care le țin în frigidere și nu le vor putea exporta în această perioadă. Iar refugiații continuă să intre în Moldova și au nevoie de o alimentație echilibrată, care poate include merele noastre.
Detalii.

Какие возможности увеличить объемы мясной продукции на внутреннем рынке остались у Молдовы?
Вчера руководство минсельхозпищепрома MAIA совместно с депутатами парламента и сотрудниками агентства ANSA провело встречу с представителями организаций животноводов, переработчиков мяса и производителей мясных изделий. В сообщении министерства MAIA на этот счет деталей мало, в общих чертах лишь сказано: «стороны обсудили уязвимости, с которыми сталкивается отрасль..., и идентифицировали возможности для увеличения объема продукции на внутреннем рынке». Корреспондент agroexpert.md пообщался на эту тему с участниками заседания и попытался раскрыть скобки, не называя имен ньюсмейкеров.
Детали.

Vasile Șarban: ”Avem măsuri de susținere a agricultorilor pentru această perioadă dificilă”
Criza îngrășămintelor devenise un subiect sensibil, dar acum, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, agricultorii se simt expuşi la o incertitudine și o nesiguranță în ziua de mâine, alimentată de criza energiei, restricţiile la export şi sancţiuni comerciale. Astfel fermierii susțin că se confruntă nu doar cu deficitul de îngrășăminte, dar și cu incapacitatea de a le procura din cauza prețurilor mari, mai ales după declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, acestea fiind principalele țări din care, până acum, preponderent erau importate azotatele.
Detalii.

Fermierii categoric nu sunt de acord cu ultima acțiune a executivului
Fermierii categoric nu sunt de acord cu ultima acțiunea executivului pe piața porumbului, care oficial nu a fost coordonată cu nimeni din producători agricoli și cer urgent să fie anulată restricția de export sau cel puțin să fie stabilită pentru luna martie o cotă de export de 250 mii tone de porumb. Propunem Guvernului să nu tensioneze situația economică în sectorul agricol, care și așa este una dificilă.
Detalii.

Grâul se apropie de 400 Euro/tonă la bursa din Paris
Prețurile grâului au atins miercuri, 02/03/2022, valoarea de 380 de euro. Acest lucru indică o penurie extremă și o incertitudine masivă. Războiul din Ucraina și încetarea bruscă a exporturilor de cereale din Marea Neagră au împins prețurile cerealelor la maxime istorice.
Detalii.

Agricultorii din Moldova caută soluții pentru a rezista în acest sezon agricol
Majorarea prețurilor la gaze, dar și situația geopolitică în principalele țări producătoare de îngrășăminte minerale și produse fitosanitare, a cauzat o creștere a prețurilor, în special la unele categorii de îngrășăminte, care s-au scumpit de aproape 3 ori. Agricultorii din Republica Moldova s-au pomenit afectați la început de majorările de pe piața internațională, iar în aceste zile, în urma ostilităților între Federația Rusă și Ucraina, sunt în căutarea de soluții pentru a rezista în acest sezon agricol.
Detalii

Poziția Ucrainei pe piața agricolă mondială
Rolul semnificativ al Ucrainei în lume ca exportator de cereale și alte produse agricole este de necontestat. Ucraina, datorită potențialului său agricol considerabil, a exportat tot mai multe produse alimentare în ultimii ani și s-a concentrat pe sectorul agricol.
Detalii.

Întreprinderea „Floarea-Soarelui” din Bălți nu va majora prețul la uleiul vegetal
Întreprinderea „Floarea-Soarelui” din Bălți garantează că, temporar, nu va majora prețul la uleiul vegetal. Acest lucru a fost declarat, astăzi, de către directorul general al companiei, Stela Ostrovețchi, în cadrul ședinței de lucru comune a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu producătorii și exportatorii de cereale.
Detalii.

Цена на кукурузу в Европе стремительно растет
Цены на кукурузу в Европе резко выросли, поскольку операторы ищут альтернативные решения на фоне блокирования украинских портов на Черном и Азовском морях.
Детали.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!