Fermierii din raionul Edineț sunt nemulțumiți de abordarea selectivă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) privind ajutorul financiar după intemperii. Astfel au trimis un demers în care au punctat mai multe solicitări. Contactați de AGROEXPERT, responsabilii de la Minister au menționat că sprijinul de 50 de milioane de lei a fost alocat către cei mai afectați producători agricoli.
„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare evaluează cu atenție toate solicitările venite din teritoriu. Sprijinul de 50 de milioane de lei a fost alocat țintit, către cei mai afectați de consecințele secetei, a furtunilor și grindinei din anul 2023. În cazul agenților economici din Edineț, aceștia au fost selectați în baza actelor de constatare recepționate de la direcția agricolă, iar un criteriu principal a fost gradul de deteriorare a mijloacelor fixe”, specifică funcționarii din cadrul MAIA.
Aceștia au menționat că fermierii din această zonă au suferit pierderi între 90% și 100%, iar statul le oferă o compensație parțială, ținând cont că au rămas fără nicio resursă pentru a-și susține producția.
„Alte culturi cum ar fi cele cerealiere sau oleaginoase la fel au fost afectate, însă nu în proporții atât de mari. MAIA este interesat să asigure un echilibru și o gestionare rațională a fondurilor publice”, mai susțin reprezentanții.
Precizăm că, ministrul MAIA, Vladimir Bolea, precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.
„Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea.
Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii
Totodată, fermierii din Edineț s-au arătat nemulțumiți de abordarea selectivă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Aceștia susțin că, din 95 de întreprinderi afectate care dispun de acte confirmative CSE, doar 7 vor primi ajutor pentru prejudiciul pentru livezi și sere, iar ceilalți fermieri, mulți dintre care au pierdut aproape toată recolta de cereale și oleaginoase, au fost ignorați.
Citește și: Demers către MAIA: Fermierii din Edineț, nemulțumiți de abordarea selectivă privind ajutorul după intemperii