Agricultorii se arată nemulțumiți de discuția pe care au avut-o cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul întâlnirii, aceștia au înaintat mai multe cerințe care ar remedia situația din domeniul agrar.
Fermierii au criticat legea care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, susținând că nu aduce beneficii nici agriculturii, nici fermierilor.
„Problema principală este aplicarea acestei legi, care nu ajută sectorul agrar. Am fost surprinși să vedem că la discuții au fost invitați nu doar fermierii care au protestat, ci și furnizorii de inputuri și alți agricultori”, a declarat pentru AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.
Printre cerințele fermierilor se numără crearea unei platforme de dialog și demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. De asemenea, ei cer stoparea mesajelor false despre agricultori și transparentizarea tuturor acțiunilor legislative, inclusiv publicarea listei beneficiarilor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).
„Prima cerință care noi am înaintat-o a constat în crearea unei platforme de dialog și comunicare în care să fie implicați toți actorii din sectorul agricol. Astfel, să găsim o soluție reală de ajutor pentru tot sectorul, nu doar pentru fermieri. A doua cerință a fost demisia Ministrului Agriculturii, care prin acțiunile sale a creat această situație tensionată și în societate și în ramură. A treia cerință a ținut de stoparea mesajelor, falsurilor împotriva agricultorilor, inițiate încă din anul 2023. Aceste mesaje amplifică discriminarea. A patra cerințe ține de transparentizarea tuturor actelor și acțiunilor legislative cu privire la susținerea sectorului agrar. Ca exemplu, publicarea listei complete de beneficiari a celor 7 miliarde de lei din FNDAMR”, susține Alexandru Bădărău.
Totodată, agricultorul din Fălești Sergiu Ivanov, care a participat la această întâlnire a criticat discuțiile.
„În zadar am plecat, au fost discuții sterile. Suntem nemulțumiți că cerințele noastre nu au fost ascultate și că legea, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, a fost votată rapid. Așteptăm acțiunile de mai departe”, spune Ivanov.
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu precizează că a ascultat precizările fermierilor și au încercat să găsească împreună soluții pornind de la realitatea existentă.
„Am văzut deschidere din partea furnizorilor participanți pentru extinderea perioadei de achitare a datoriilor. E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite. Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului. Voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului”, a menționat șefa statului.
Amintim că, pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.
Fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.
Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor
Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.
Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.
Recomandăm și: Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției
Apoi, fermierii protestatari au anunțat că vor participa pe 25 septembrie la discuții cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea vine în contextul nemulțumirilor legate de legea prin care fermierii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor.
Citește și: De la protest, la discuții: Fermierii se vor întâlni cu Maia Sandu
Precizăm că, premierul Dorin Recean a invitat fermierii la masa de discuții pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă. Într-o declarație oficială, premierul a evidențiat că dialogul este singura cale de a identifica soluții.
Află și: Protestele aduc rezultate? Guvernul invită agricultorii la discuții
Astfel, agricultorii din Republica Moldova au purtat discuții pe25 septembrie cu președinta Maia Sandu. Totuși, aceștia sunt indignați că întrevederea este cu ușile închise.
Te-ar putea interesa și: Discuții cu Maia Sandu: Fermierii, nemulțumiți că ședința e cu ușile închise