Moldova

Legea privind amânarea datoriilor: Care articole creează confuzii printre fermieri

Author: AgroExpert
Slusari: Legea privind amânarea datoriilor fermierilor - agrolexpert.md

Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an beneficiază de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Decretul de promulgare și legea cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Totuși, potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, articolele 3, 4 și 6 ale prezentei legi sunt în disonanță și creează confuzii.

„Pentru mine este absolut neclar. Pe cine trebuie de notificat? Pe creditorii de la care ai luat credite de la 1 septembrie 2023 sau pe creditorii la care se suspendă datoriile pentru șase luni. Căci, dacă să luăm articolul 4 se suspendă toate datoriile pentru șase luni, până la data intrării în vigoare, iar articolul 6 trebuie anunțați creditorii de la care ai luat datorii de la 1 septembrie 2023. Totuși dacă în 30 de zile nu faci notificarea, pentru agricultori această lege nu mai este valabilă. În lege trebuie specificat clar pentru care perioadă este suspendarea. Deci articolele 3, 4 și 6 trebuie să fie în legătură și să nu creeze confuzii”, susține Alexandr Slusari, pentru AGROEXPERT.

Menționăm că, articolul 3, din prezenta lege, prevede că debitorul trebuie să îndeplinească mai multe condiții, una dintre ele este: „a obținut credite/împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole în baza unor contracte încheiate începând cu data de 1 septembrie 2023 și până la data de 1 septembrie 2024”.

Totodată, în articolul 4 este menționat că „în raport cu debitorii prevăzuți la art. 3, se suspendă de drept, pe un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor/plăților care vor deveni scadente în următoarele 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, debitorii notifică creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și invoca incidența art.4 asupra sa. Potrivit articolului 6: „Notificarea se realizează prin intermediul mijloacelor de comunicare scrisă, cu anexarea listei tuturor creditorilor vizați de lege și a datoriilor către fiecare dintre aceștia, precum și cu anexarea actelor ce confirmă întrunirea cerințelor prevăzute la art 3, lit. a și b”.

Amintim că, în contextul efectelor devastatoare ale secetei pedologice și atmosferice din 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.

Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament.

Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor

Totuși, Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.

Fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.

Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.

Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.

Recomandăm și: Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!