Moldova

Sectorul agricol, în declin. Fermierii cer dialog cu autoritățile

Author: AgroExpert
proteste forța fermierilor dialog autorități

În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, Asociația Forța Fermierilor se arată nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii protestatari.

„Vedem evenimentele în toată Europa și remarcăm că imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei, care hrănesc țara, la masa de negocieri și au identificat soluții”, se arată în comunicatul emis de Asociație.

Totodată, Forța Fermierilor mai menționează că, recent, Uniune Europeană a dispus alocarea a 10 milioane de euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Aceasta reprezintă jumătate din suma minimală, demult solicitată de organizație pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii.

„Este absolut evident că fără sprijinul de stat marea majoritatea agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei române întârzie nepermis de mult. Situația niciodată nu a fost așa de dificilă în sectorul agrar și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale”, precizează conducerea Forța Fermierilor.

Citește și: Ce se întâmplă cu motorina română promisă fermierilor? Răspunsul MAIA

În aceasta situația Asociația cere demararea imediată a unui dialog din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează.

„Identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 de milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023”, solicită fermierii.

Precizăm că, fermierii protestatari continuă să protestez și pe 12 februarie.

„Asociația Forța Fermierilor a fost informată despre următoarele locuri de proteste pentru luni:

  1. Fermierii din mai multe raioane din Sudul Moldovei vin la Vama Leușeni începând cu orele 11.00;
  2. Agricultorii din raionul Rezina începând cu orele 11.000 ies la traseu Orhei -Rezina lângă satul Bușăuca;
  3. Fermierii din raionul Fălești începând cu orele 10.00 ies la centura or. Fălești, lângă magazinul Supraten;
  4. Agricultorii din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău - Soroca;
  5. Fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău - Dubăsari”, susține directorul executiv al Asociației, Alexandru Slusari.

Amintim că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii. 

Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”

Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.

Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest

Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.

„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.

Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii

În contextul protestelor, Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările Poliției de a intimida fermierii din raioanele Cahul și Cantemir, care au ieșit la protest, pe 7 februarie.

Te-ar putea interesa și: Agricultorii, sub presiunea Poliției: Forța Fermierilor condamnă intimidările

Totodată, precizăm că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au continuat și pe 8 februarie să protesteze cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară.

Citește și: Protestul fermierilor din sudul țării se extinde? Mai multe raioane se alătură

Mai mulți fermieri din alte raioane s-au alăturat pe 9 februarie protestelor agricultorilor din raioanele Cahul și Cantemir

Protestele au continuat și pe 10 februarie. Agricultorii s-au îndreptat cu tractoarele spre vama Leușeni. Totodată, în semn de proteste au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă pentru 20 de minute.

Află și: Fermierii au protestat cu tehnica agricolă la vama Leușeni

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!