Update 15:40 Drumul de acces spre postul vamal Leușeni - Albița a fost deblocat, însă mâine ar putea fi paralizat din nou. Fermierii protestatari au dat răgaz Guvernării până mâine dimineață la ora 9:00 să caute soluții și să vină la dialog.
„În cazul în care până mâine, 14 februarie, nu avem stabilită o întâlnire în formatul Guvern, Parlament, Președinție, accesul către și dinspre vama Leușeni va fi blocat. Noi alte soluții nu avem. Înțelegeți-ne că vrem viitor la copii noștri acasă”, a menționat Sergiu Stefanco.
Potrivit Asociației Forța Fermierilor, dacă autoritățile nu vor ieși la dialog vor considera că intenționat provoacă tensiuni în societate.
„Fermierii așteaptă inițierea unui dialog până mâine dimineață. Dacă în continuare vor fi ignorați, agricultorii din nou vor bloca vama Leușeni - Albița. Agricultorii roagă ca până mâine dimineață Serviciului Vamal și Ministerului Afacerilor interne să anunțe public ca sa fie evitată vama Leușeni. Daca acest lucru nu se va întâmpla, vom considera că autoritățile intenționat provoacă confruntari și tensionări în societate. Cutitul le-au ajuns la os”, comunică fermierii.
Știrea inițială
Punctul de trecere a frontierei Leușeni este din nou blocat. Agricultorii protestatari susțin că au recurs la această acțiune din cauza refuzului autorităților de a purta discuții.
Totodată, agricultorii spun că vor continua să protesteze, pentru că nu au soluții clare de la guvernare.
„Suntem în stradă. De data aceasta o să protestăm până la capăt. Nu avem ce face în câmp, nu avem motorină, bani. Noi am venit cu solicitări, cu soluții clare, dar guvernare nu vrea să accepte soluțiile și propunerile noastre. Societatea trebuie să știe că nu cerem bani din bugetul de stat, dimpotrivă, venim cu soluții ca să aducem bani în bugetul statului”, a precizat agricultorul Sergiu Stefanco.
Acesta a amintit și despre refuzul președintelui Parlamentului, Igor Grosu de a se întâlni cu fermierii. Stefanco a specificat că întâlnirea era stabilită pentru astăzi, însă în ultimul moment, au aflat că oficialul „are o agendă foarte încărcată și nu este disponibil pentru fermieri”.
Printre protestatarii care au blocat vama Leușeni este și agricultorul din Hîncești, Denis Barbărasă, care a menționat că nemulțumirile sunt cele care au fost în iarnă 2023.
„Nu s-a schimbat nimic, aceleași cerințe avem și pe care le repetăm. Cel mai important e că dorim dialog, dar nu e nicio poftă din partea autorităților. Totuși, o să iasă, pentru că vom facem să iasă”, susține agricultorul.
Agricultorii protestatari și-au cerut scuze pentru disconfortul oamenilor și agenților economici.
„Vin cu solicitarea pentru toți călătorii să evite trecerea prin vama Leușeni. Agricultorii sunt decapitalizați complet și nu au altă ieșire”, afirmă aceștia.
În acest context, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova recomandă călătorilor să se orienteze din timp prin alte puncte de trecere a frontierei, precum: Sculeni, Leova sau Costești.
Amintim că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii.
Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”
Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.
Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest
Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.
„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.
Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii
În contextul protestelor, Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările Poliției de a intimida fermierii din raioanele Cahul și Cantemir, care au ieșit la protest, pe 7 februarie.
Te-ar putea interesa și: Agricultorii, sub presiunea Poliției: Forța Fermierilor condamnă intimidările
Totodată, precizăm că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au continuat și pe 8 februarie să protesteze cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară.
Citește și: Protestul fermierilor din sudul țării se extinde? Mai multe raioane se alătură
Mai mulți fermieri din alte raioane s-au alăturat pe 9 februarie protestelor agricultorilor din raioanele Cahul și Cantemir.
Protestele au continuat și pe 10 februarie. Agricultorii s-au îndreptat cu tractoarele spre vama Leușeni. Totodată, în semn de proteste au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă pentru 20 de minute.
Află și: Fermierii au protestat cu tehnica agricolă la vama Leușeni
În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează și se extind geografic, Asociația Forța Fermierilor se arată nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii protestatari.
Recomandăm și: Sectorul agricol, în declin. Fermierii cer dialog cu autoritățile
Precizăm că, fermierii protestatari au protestat și pe 12 februarie, blocând punctul de trecere a frontierei Leușeni.
Citește și: Protestul ia amploare. Update: Fermierii au blocat vama Leușeni
Agricultorii continuă și pe 13 februarie să protesteze cu tehnica agricolă pe traseele naționale, dar și la vama Leușeni. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, ar fi refuzat întâlnirea cu reprezentanții protestatarilor, deși aceasta ar fi fost convenită vineri.
Te-ar putea interesa și: Protestul fermierilor continuă. Vama Leușeni ar putea fi iar blocată
Totodată, concretizăm că, în timp ce agricultorii din sud continuă să protesteze, în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
Află și: Denis MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune