Moldova

Ajutor pentru fermierii afectați de secetă: Vor primi semințe de grâu

Author: AgroExpert
Ajutor pentru fermierii afectați de secetă: Vor primi semințe de grâu - agroexpert.md

Agricultorii din Republica Moldova care au înregistrat pierderi mai mari de 70% în urma secetei vor primi gratuit semințe de grâu. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că banii pentru achiziția de material semincer vor fi oferiți prin intermediul Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), din fondurile destinate pentru alte proiecte din R. Moldova.

„În acest an, banii care în mod obișnuit FAO îi distribuia pentru diferite alte tipuri de activități, la cerința Ministerului Agriculturii, banii vor fi redirecționați pentru achiziția a aproximativ 400 de mii de tone de material semincer. Este vorba despre grâu. Suportul va veni pentru agricultorii din raioanele din Republica Moldova care au prezentat acte de secetă și sunt deja înregistrate în registrele de la Ministerul Agriculturii”, specifică Vladimir Bolea, într-un live pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că, anterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat alocarea, din fondul de intervenție al Guvernului, a 100 milioane de lei, pentru a ajuta fermierii afectați de secetă.

Ulterior, pe 9 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la repartizarea acestor bani.

Te-ar putea interesa și: Care fermierii afectați de secetă vor beneficia de ajutorul statului

Totuși, agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore cauzate de secetă și arșiță, iar ajutorul financiar de 100 de milioane de lei este considerat insuficient pentru a stabiliza sectorul agricol. Într-o declarație oferită pentru AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a subliniat că această sumă ar trebui să fie mult mai mare pentru a putea face față crizei.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că autoritățile poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica și alte resurse.

Află și: Fermierii cer soluții mai eficiente: „100 de mln de lei e o sumă mică”

Totodată, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!