Fermierii care produc lapte susțin că reduc efectivul de vite mari cornute pentru că explozia prețurilor din această perioadă, le dă bătăi serioase de cap. Mulți preferă să închidă fermele, alții însă caută soluții. Din motiv că prețul pentru furaje a crescut considerabil, se păstrează bovinele productive, restul se abatorizează. Asociațiile de profil bat alarma și au solicitat reprezentanților statului să ia măsuri, altfel țara va rămâne fără lapte.
Ana Pancrat- Boet, președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte, ne-a comunicat că situația este una catastrofală în sectorul zootehnic, însă din păcate, instituțiile statului nu înțeleg problema în profunzime.
”Am avut o întâlnire în luna martie cu procesatorii și am încercat să le explicăm că suntem la limita puterilor. Chiar dacă pe rafturi, produsele finite sunt mai scumpe, cu 15-20 %, nouă nu ni se oferă nici 10% , motivând că s-a scumpit foarte mult ambalajul. Și logistica pentru colectarea laptelui este mai costisitoare, în urma majorării prețurilor la carburanți, e adevărat. Dar noi ce să facem? Nu putem activa dacă vom avea balanța negativă, chiar i-am întrebat dacă ei ar fi de acord să activeze fiind în minus? Răspunsul a fost negativ. Atunci am solicitat să identificăm soluții, importurile din Ucraina vor fi stopate o anumită perioadă, din păcate au fost bombardate și fermele mari cu 2-3 mii de capete. Prin urmare, chiar dacă ucrainenii vor încerca să exporte lapte, procesarea fiind oprită în numeroase orașe la ei, în Moldova materia primă va fi mai mult de origine locală, dacă vom rezista în actualele condiții. În urma discuției cu procesatorii, am rămas cu propunerea de a ajusta costurile de producere prin oferirea a câte 5 lei la un litru de lapte, direct de pe facturile facturate la procesator. Credem că astfel vom putea fi susținuți ca să rezistăm” a menționat Ana Pancrat- Boet.
Situația din sectorul zootehnic nu a reușit să se redreseze nici după seceta anului 2020, dar explozia prețurilor din prezent la furaje, combustibil și alte produse destinate animalelor, reprezintă o grea încercare pentru fermierii din Moldova.
”Ca să supraviețuim condițiilor cauzate de seceta anului 2020, am decis ajustarea hranei prin renunțarea la anumite alimente din rațion, dar din această acțiune rezultă descreșterea producției de lapte. În plus, bovinele care nu sunt mulgătoare acum, dar vor fi abia peste 12 luni, noi nu le mai hrănim, ci le abatorizăm. Astfel ajustăm rulajul financiar, prin urmare producția laptelui s-a redus. Și ciclul de însămânțare îl dirijăm pentru că fiecare doză costă 35 de euro și dacă la a 4-5 încercare nu rămâne gestantă, renunțăm la această bovină. Nu mai menționez medicamentele pe care trebuie să le administrăm, iarăși sunt costuri, pentru masaj, pentru specialist și hrana specială. Însă acestea sunt măsurile luate pe termen scurt, însă nouă ne trebuie soluții concrete. De exemplu, am explicat și anterior, lucerna trebuie asigurată precum alte culturi, pentru că am avut pierderi colosale când a înghețat 95% din suprafață, însă Comisia Situației Excepționale nu a inclus cultura de lucernă pentru a fi despăgubiți fermierii. Există o situație paradoxală, producătorii de grâu au primit ajutoare, dar și roadă bogată au obținut, în schimb cei care au avut pierderi, numai cu astea am și rămas. În cazul porumbului, au venit și au văzut știuleții cum stau în câmp, susținând că nu a fost afectat, dar bobul nu era dezvoltat, căci boabele sunt hrana vitelor, nu tulpina culturii. Și motorina a fost repartizată cumva nu prea corect. Sumele de bani acordate de stat sub formă de plată per cap de animal nu vor fi utilizate pentru dezvoltarea afacerii, ci pentru a acoperi creditele și datoriile care s-au adunat. Am luat credite pentru semințe, motorină, îngrășăminte și alte produse pentru a crește animalele, astfel banii respectivi vor acoperi cheltuielile noastre pentru a menține ferma activă.Măsurile anunțate de doamna prim-ministră acum nu sunt nici pe departe ceea ce noi avem nevoie ca să supraviețuim, prin urmare voi solicita o întrevedere din nou pentru a discuta concret despre ramura noastră, altfel riscăm să închidem toate fermele care mai activează în Republica Moldova” a declarat președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte din Moldova.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!