Agromanagement

Dorin Ciurea: "Producătorii autohtoni au lucrat până în prezent la 60% din capacitatea de producere"

Producerea cărnii de pasăre în Moldova - AgroExpert.md

Situația regională bulversată de războiul din Ucraina se pare că va influența și industria avicolă din Republica Moldova. Dacă în anii precedenți, pe lângă producția autohtonă de carne de pasăre, pe piață se livra intens găină ucraineană congelată și refrigerată, atunci în 2022 există probabilitatea ca proporția să fie modificată. Însă factorii care influențează producerea vor provoca inevitabil și creșterea prețului la carnea de găină, susține Dorin Ciurea, președintele Asociaţiei Uniunea Producătorilor din Industria Avicolă din Republica Moldova.

În ultimii ani, volumul importurilor de carne de găină congelată și refrigerată din Ucraina a crescut constant, ajungând în 2021 la 14 mii tone. În prima jumătate a anului 2019, acesta a constituit 11,6 mii tone, ceea ce a fost cu 37,2% mai mult decât în 2018 și cu 48,9% mai mult decât în 2017.Prețurile pentru carnea de găină din Ucraina au fost semnificativ mai mici decât pentru produsele autohtone. Acest fapt a asigurat stabil prețuri accesibile pentru carnea de găină și a permis satisfacerea cererii de produse din carne a populației cu venituri relativ mici, în structura raţiei de carne a căreia o poziție de frunte o ocupă anume carnea de pasăre.

Dorin Ciurea, președintele Asociaţiei Uniunea Producătorilor din Industria Avicolă din Republica Moldova, este de părere că deficit de carne de pasăre nu vom avea, chiar dacă importurile din Ucraina au fost blocate temporar.

"Deficit de carne de pasăre nu vom avea, chiar dacă din Ucraina în prezent importurile au fost sistate, căci noi avem posibilitate să importăm carne și din UE, în caz dacă producătorii autohtoni nu vor face față cererii interne. Pe de altă parte, aș menționa că producătorii de carne de pasăre din Moldova au fost și sunt în mare dezavantaj când vorbim de condițiile de competitivitate în procesul de producere. Ani la rând s-a importat carne congelată de pasăre, până la izbucnirea războiului din Ucraina, țara vecină unde încă din anul 1998 a fost adoptată o strategie de dezvoltare a sectorului agricol și timp de două decenii, acesta a reușit să se dezvolte, inclusiv zootehnia datorită faptului că au beneficiat de scutirea de plată la buget a taxei pe valoarea adăugată în mărimea de 20% plătită avicultorilor de către consumatorul final. Evident că sectorul s-a dezvoltat în 20 de ani de zile, totuși vorbim de o populație de 40 milioane de locuitori, care au contribuit la sponsorizarea acestei dezvoltări. În plus, resursele energetice au fost mult mai ieftine la ei ca la noi, dar și cerealele au fost la îndemâna producătorilor ucraineni la un preț mai accesibil. În condițiile actuale, în urma crizei regionale, producătorii noștri vor asigura cantitatea necesară pentru consumatorii din țară. Consumul intern va fi îndestulat, fără probleme, or producătorii autohtoni au lucrat la 60% din capacitate până în prezent, pentru că numai anul trecut s-au importat din Ucraina circa 14 mii de tone de carne de pasăre. Această cantitate poate fi asigurată ușor de producătorii din Moldova, deja avem informații că majoritatea și-au propus să mărească cantitatea păsărilor crescute la capacitățile maxime” a declarat Dorin Ciurea.

Referitor la prețul cărnii de pasăre, președintele Asociaţiei ”Uniunea Producătorilor din Industria Avicolă din Republica Moldova”, ne-a comunicat că există probabilitatea ca acesta să fie majorat, din motive destul de întemeiate.

”Prețul depinde de toate componentele, prețul la energia electrică și gazele naturale, care au fost majorate substanțial,  salariile angajaților, impozitele, cerealele de asemenea s-au scumpit. Costul de producere a cărnii de găină s-a mărit datorită creșterii costurilor pentru furaje, inclusiv pentru alte componente precum ambalajul și altele. Acești factori provoacă posibilitatea creșterii prețurilor de vânzare atât cu amănuntul, cât și angro, inclusiv prețul de producere pentru carnea de găină. Însă majorările de prețuri s-au înregistrat nu numai la noi, dar în toată Europa. Astfel prețul final inevitabil crește proporțional creșterii prețurilor la componentele de producere. Actualmente știu că nu prea se grăbește nimeni să importe din Europa pentru că și la ei s-a scumpit totul, fenomen inevitabil. Din 6 mii de tone, cota anuală pentru importul fără taxe a cărnii de pasăre din Uniunea Europeană, a rămas mai mult de jumătate, fiind disponibile 3683 de tone. Prin urmare, așa cum am explicat și la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, nu există motive de îngrijorare. Mai avem acest contingent tarifar preferențial la importul de carne de pasăre din UE, în plus toți producătorii sunt dispuși să mărească producția, însă trebuie să se înțeleagă că este un proces care necesită timp, nu poate fi făcut peste noapte. Mai întâi trebuie găsite ouăle pentru incubare și eclozare, fiecare etapă este importantă în lanțul de producere. Începând cu lunile mai-iunie, vom avea o producere mărită, nu vom avea un deficit de carne de pasăre. Prețul cărnii de pasăre va depinde în mare măsură și de disponibilitatea și prețul cerealelor pe piața internă, având în vedere interdicția multor state de a le exporta, pe de o parte și lipsa unei prohibiții la export a cerealelor în Moldova, pe de altă parte. Un suport din partea Guvernului este decizia de a compensa producătorilor avicoli diferența de tarif pentru gazele naturale consumate pentru lunile ianuarie-martie 2022, în limita la 1 million 500 mii pe lună pentru un producător, dar totuși este vorba de diferența între tariful din luna decembrie 2021 și cel din ianuarie 2022. Să nu uităm să menționăm și motorina, care a ajuns să fie foarte scumpă și aceasta este folosită nu numai la prelucrarea câmpurilor pentru cereale, dar și la transportul angajaților, or aceștia nu sunt din aceeași localitate, ci sunt aduși organizat la muncă. Prin urmare prețul final va depinde și va fi modificat în dependență de evoluția prețurilor la toate componentele de producere, dar evident nu pot da o prognoză în acest sens” a explicat Dorin Ciurea.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!