Moldova

Fermierii afectați de secetă își vor primi banii. Guvernul a aprobat alocarea

Author: AgroExpert
Fermierii afectați de secetă își vor primi banii. Guvernul a aprobat alocarea - agroexpert.md

Agricultorii care au avut de suferit în urma secetei și arșiței puternice din anul 2024 la grâu și porumb vor primi ajutor de la stat. Guvernul a aprobat în ședința din 11 septembrie, alocarea a 100 de milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului.

„Vom încerca să găsim și alte resurse financiare pentru a ajuta fermierii din Republica Moldova”, a declarat în cadrul ședinței de Guvern, prim-ministrul Dorin Recean.

Totodată, a fost aprobat Regulamentul cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar.

Ajutorul se acordă dacă, potrivit actelor de constatare, seceta și arșița a afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau cel puțin 70% din recolta culturii de grâu.

Valoarea maximă de ajutor, conform prezentului Regulament, nu poate depăși suma de 500000 de lei per solicitant.

Plafonul maxim al ajutorului financiar cumulativ acordat unui solicitant în 2024 este de 1000000 de lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023, conform Hotărârii de Guvern nr. 102/2024.

Nu sunt eligibile pentru acordarea ajutorului terenurile agricole care:

  • sunt situate în perimetrul sistemelor de irigații care se află în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional;
  • au beneficiat de asigurare subvenționată conform prevederilor Legii nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Pentru a beneficia de ajutor, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • să cultive grâu și/sau porumb;
  • să dețină acte de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole în urma situațiilor excepționale cu caracter natural din anul 2024, pentru o suprafață de cel puțin 50% (±5%) din terenul deținut, indiferent de tipul culturii sau natura calamității (îngheț, ploi abundente, grindină etc.);
  • să dețină de cont bancar în monedă națională;
  • să dețină Raportul statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, pe baza căruia se va calcula suprafețele eligibile, înregistrat la organul teritorial de statistică, până la data de 3 iunie 2024 (cu excepția solicitanților care gestionează terenuri agricole mai mici de 10 ha, care prezintă certificatul de confirmare emis de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale).

Cererea de solicitare a ajutorului financiar se depune în termen de 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului Regulament.

Precizăm că, anterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat alocarea, din fondul de intervenție al Guvernului, a 100 milioane de lei, pentru a ajuta fermierii afectați de secetă.

Ulterior, pe 9 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la repartizarea acestor bani.

Te-ar putea interesa și: Care fermierii afectați de secetă vor beneficia de ajutorul statului

Totuși, agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore cauzate de secetă și arșiță, iar ajutorul financiar de 100 de milioane de lei este considerat insuficient pentru a stabiliza sectorul agricol. Într-o declarație oferită pentru AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a subliniat că această sumă ar trebui să fie mult mai mare pentru a putea face față crizei.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că autoritățile poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica și alte resurse.

Află și: Fermierii cer soluții mai eficiente: „100 de mln de lei e o sumă mică”

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!