În primele 2 săptămâni, au fost recepționate 29 de cereri de garantare pentru Creditul Agricol de Urgență, dintre care 18 au fost aprobate. În timp ce fermierii se arată îngrijorați de refuzurile primite din partea băncilor, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru AGROEXPERT că urmează să fie organizată o întâlnire în cadrul căreia se va discuta această situație.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), programul care prevede acordarea de credite în valoare de până la 500 de mii de lei fiecărui solicitant, a înregistrat până acum o cerere totală de peste 11 milioane de lei.
Produsul va fi disponibil și operațional până la data de 31 mai 2024.
De cealaltă parte, agricultorii se arată îngrijorați că primesc refuzuri de la bănci anume din cauză că au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor. În acest context, Asociația Forța Fermierilor menționează că din 1 martie a monitorizat procesul de acordare a creditelor de urgentă.
„Băncile formulează refuzuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe Regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii, toți reprezentanții băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale. Nemulțumirea agricultorilor micro și mici crește și mulți din ei consideră că din nou au fost mințiți de autorități”, susține Forța Fermierilor.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au precizat pentru AGROEXPERT că, referitor la Creditul Agricol de Urgență, urmează să fie organizată o ședință cu participarea reprezentanților băncilor comerciale și a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
„La acest subiect va fi o ședință săptămâna viitoare la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de comun cu fermierii, ODA și băncile comerciale. Întâlnirea va avea loc pe 19 martie 2024”, a declarat comunicatoarea din cadrul MAIA, Daniela Turculeț.
Menționăm că, Creditul Agricol de Urgență este singurul produs de acest gen care beneficiază de o garanție din partea statului în valoare de 90%. Totodată, este unicul produs garantat de stat accesibil clienților băncilor comerciale din categoria substandard, gestionat de Fondul de Garantare a Creditelor al Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.
Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune
Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.
Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile