În ciuda dosarelor depuse la AIPA de peste 1.500 de fermieri afectați de seceta din 2022, motorina română întârzie să ajungă la destinație. Situația a fost descrisă ca fiind „ridicolă” de către Asociația Forța Fermierilor.
„Combustibilul așa și nu a venit. Situația cu motorină română este deja ridicolă. Epopeea durează aproape un an”, specifică Asociația Forța Fermierilor într-o notă informativă.
Reprezentanții Asociației acuză Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) că refuză să comunice cu fermierii și nu oferă clarificări cu privire la termenul exact ale repartizării dieselului.
„Toate mesajele și întrebările noastre rămân fără răspuns. Mulți agricultori, care au depus cereri la AIPA se află în starea financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță. Ei nu-și pot planifica activitate și cer măcar certitudine în privința termenului exact a repartizării dieselului”, se mai arată în nota informativă.
În acest context, Forța Fermierilor solicită sprijin din partea presei, care poate insista ca autoritățile să ofere public informații privind motorina română.
„Lipsa reacției Ministerului Agriculturii nu poate fi înțeleasă și provoacă revolta fermierilor. Solicităm asistența din partea presei libere, care poate insista ca autoritățile abilitate să ofere public informația privind cauzele reținerii livrării motorinei române și timpul, când totuși acest ajutor important ajunge la agricultori”, susține Forța Fermierilor.
Contactat de AGROEXPERT, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Vasile Șarban a declarat că de recepționarea motorinei române este responsabil Agenția Rezerve Materiale, iar MAIA fost responsabilă de elaborarea regulamentului și identificarea agenților economici.
„Pe partea de ajutorul umanitar sub formă de motorină, Ministerul Agriculturii a avut responsabilitatea de a elabora un regulament cu privire la determinarea agenților economici și cuantumului de motorină per hectar eligibil. Lucrul nostru s-a încheiat. În continuare, Agenția Rezerve Materiale este responsabilă de contractarea, introducerea în țară, transportarea, depozitarea, identificarea agentului economic, care o va depozita și va repartiza motorina respectivă”, a precizat Vasile Șarban.
Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Agenției Rezerve Materiale, însă nu ne-au răspuns la apel.
Amintim că, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că, în urma finalizării studierii dosarelor, agricultorii afectați de secetă vor primi aproximativ 40 de litri de motorină la hectar, din cantitatea oferită de România.
Subiectul a luat amploare după ce prim-ministrul Dorin Recean a declarat într-o emisiune că motorina română a ajuns la producătorii de cereale. De cealaltă parte, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că nu au primit motorina promisă.
Citește și: A ajuns sau nu motorina din România la fermieri? Declarațiile Executivului vs Forței Fermierilor
„Și eu și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, am avut zeci de întâlniri cu acești producători de cereale și am convenit încă în luna august că trebuie să ne de-a o listă de fermieri care au vulnerabilități pentru ca să țintim cui acordăm banii. Această listă nici astăzi nu este oferită. Totodată, Guvernul României a alocat aproximativ 4 mii de tone de motorină și iarăși au mers la acești producători de cereale”, a susținut Dorin Recean în cadrul emisiunii.
Ulterior, Forța Fermierilor a emis o declarație în care a respins afirmațiile prim-ministrului. Potrivit Asociației, agricultorii nu au primit motorina promisă și nu cunosc când o vor primi.
„Regretăm enorm că prim-ministru a spus public ieri două lucruri false. Motorina acordată ca ajutor frățesc din partea României după apelul nostru la doamna Sandu, încă în noiembrie 2022, până în ziua de azi nu a ajuns la agricultori și nu se cunoaște când se va întâmpla acest lucru. Problema respectivă a fost abordată și la ultima întâlnire la Președinție”, se arată în reacția Asociației.
Citește și: Fermierii cer de la Guvern clarificări privind acordarea motorinei din România
Reprezentanții Guvernului încă nu au venit cu o explicație în legătură cu distribuția motorinei din România către fermieri. Asta deși au fost contactați de mai multe ori de către AGROEXPERT.
Află și: Unde este motorina din România? Guvernul tărăgănează explicațiile