Agromanagement

O mare parte din merele moldovenești depozitate vor ajunge la procesare

Expert: Iurie Fală

Producătorii de fructe din Moldova sunt într-un mare impas: au rămas fără piață de desfacere pentru mere. Deși Federația Rusă a anunțat despre anularea tuturor restricțiilor la importul de fructe din Moldova, se pare că prețul care ar putea fi obținut pe această piață este prea mic pentru a acoperi costurile de transport și logistică care au crescut de două ori. Pentru a transporta fructe către Rusia, exportatorii trebuie să parcurgă acum: România, Ungaria, Polonia și Belarus.

O altă problemă este devalorizarea puternică a rublei rusești, iar o parte dintre exportatori nu-și pot obține banii pentru fructele comercializate anterior din cauza sancțiunilor impuse băncilor din Rusia. Prețul care poate fi acum obținut pentru merele cu destinația Federația Rusă ar fi de 1 leu per kilogram.

Producătorii afirmă că sinecostul unui kilogram de mere depozitat și păstrat până în luna martie ar ajunge și la 6 lei.

În cadrul unei ședințe organizată de Asociația Moldova Fruct, producătorii și exportatorii au discutat cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Anatolie Fală și au solicitat suport din partea statului pentru a depăși situația dificilă în care se află și a putea începe lucrările în livezi pentru noul sezon.

„Avem credite foarte mari, am pus în gaj tot ce avem, casele noastre. Riscăm să rămânem pe drumuri la bătrânețe. Propunem ca să fie restituite accizele la motorina pentru lucrări agricole, noi nu putem să lăsăm livezile și să nu le pregătim pentru un nou an agricol, dar avem resurse limitate. Asigurăm locuri de muncă pentru locuitorii satelor din preajmă, ei așteaptă salarii, iar noi nu mai avem resurse”, spune Tatiana Pavliuc, producătoare de fructe de la Ocnița.  

O parte din producători au reușit să vândă mere către Orientul Mijlociu. Merele erau exportate pe cale maritimă din portul Odessa, acum și pentru această destinație sunt necesare alternative.

„Dacă aveţi produs calitativ încărcați în camion frigorific îl trimiteți în Constanța şi acolo se tranbordează, dar este altă problemă - ambalajul specific pentru transport maritim, un amblaj care necesită şi alveole pe care le importăm din Ucraina,  iar furnizorii noştri sunt acum blocaţi”, menționează Vitalie Obrijanu, producător de la Șoldănești.

Moldova Fruct caută soluţii pentru a identifica potenţiali parteneri pe pieţe alternative, inclusiv din Uniunea Europeană. Iurie Fală, director executiv al asociației spune că împreună cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a fost lansat un program de suport pentru producătorii care doresc să livreze mere către noi destinații.

„Am elaborat o listă de propuneri pe care o vom înainta și către autoritățile statului și vom solicita implicare și suport”, spune Iurie Fală.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!