Agromanagement

Oleg Tîrsînă: „Aproape 25% din recolta de nuci din 2022 nu a fost comercializată. Trebuie să fim mai cooperanți”

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Oleg Tîrsînă
recolta de nuci - agroexpert.md

Producătorii de nuci din Republica Moldova au întâmpinat dificultăți în anul 2022. Astfel, în depozite au rămas aproape 600 de tone de nuci din producția de anul trecut, susține președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă. Potrivit lui, cea mai mare problemă este scăderea consumului. Chiar dacă la nivel internațional au fost micșorate prețurile de pe piața culturilor nucifere, scăderea nu a fost reflectată și în vânzările retail, unde unele supermarketuri au văzut oportunitatea de a câștiga mai mult. 

„Putem observa un blocaj în ceea ce privește consumul de produse bune pentru sănătate. Din cauza situației economice în care suntem, oamenii renunță la miezul de nucă din cauză unui buget restrâns. Pe piață s-a înregistrat o scădere a prețului, dar această nu a ajuns până la raftul supermarketurilor. Acolo se găsesc persoane care au văzut doar oportunitatea de a câștiga mai mult. Dar în general, câștigă mai puțin pentru că se vinde mai puțină nucă”, afirmă Oleg Tîrsînă.

Potrivit președintelui Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, dezechilibrul de pe piață a fost produs cu mai mulți ani în urmă, iar apoi au urmat o serie de factori care și-au lăsat amprenta: pandemia generată de COVID-19, inflația ridicată și războiul din Ucraina.

În 2014-15, prețul la nucă a atins un nivel record înalt. În Republica Moldova miezul se vindea cu 150 -160 de lei kilogramul. Majoritatea se bucurau, dar cei care înțeleg foarte bine cum funcționează lucrurile în domeniul comerțului știu că această situație a cauzat un dezechilibru pe piață, pe care îl putem resimți și până în prezent”, punctează Oleg Tîrsînă.

O altă problemă cu care se confruntă în prezent producătorii de nuci sunt stocurile de producție rămase din anul precedent. În depozitele membrilor Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere au rămas necomercializate până la 600 de tone de nuci, aproape 25% din recolta din 2022. 

Președintele Uniunii este de părere că dacă producătorii ar fi fost mai cooperanți, ar fi existat posibilitatea de a vinde toată cantitatea în condiții avantajoase. În acest sens, Oleg Tîrsînă evidențiază necesitatea asocierii și a ajutorului reciproc între producători pentru a face față situațiilor dificile care pot apărea pe piața nucilor în viitor.

„Avem nevoie de un plan strategic de dezvoltare a sectorului atât pe termen scurt pentru a comercializa producția rămasă, dar și unul pentru o perioadă mai mare. În viitorul apropriat ne propunem să-i adunăm pe toți producătorii de culturi nucifere la o singură masă, unde vrem să punem accent pe colaborare”, spune președintele Uniunii. 

Participarea la expoziții internaționale a permis producătorilor să stabilească noi contacte și să construiască parteneriate pentru exportul din toamna acestui an. Deși Republica Moldova se află pe locul 6 ca exportator mondial, producătorii recunosc că mai au de muncit pentru a construi o imagine puternică pentru nucile din Moldova. 

„Nu cu mult timp în urmă eram pe locul 4 ca exportator mondial, acum suntem pe locul 6. Totuși, nuca din Republica Moldova nu este atât de cunoscută în plan european. Vrem să remediem problema asta, pentru că avem calitate. La nivel gustativ suntem pe locul unu, iar la nivel vizual suntem printre primii, mai rămâne, să lucrăm un pic la procesele precum spălarea corectă, uscarea, depozitare și atunci cu siguranță calitatea va fi bună”, a mai afirmat Oleg Tîrsînă.

 ⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!