Știri din Moldova

Pavel Prisăcaru: ”Grâul din rezerva de stat a plecat, nu mai este”

Deși declarațiile autorităților susțin că grâul transportat din depozitul de la Gura Camencii nu a fost vândut, Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova, s-a aflat printre protestatarii care au blocat camioanele încărcate cu grâu în portul Giurgiulești și ne-a comunicat că, de fapt grâul din rezerva de stat, a fost vândut, nu depozitat așa cum s-a afirmat oficial.

După ce reprezentantul partidului ”Democrația Acasă”, Vasile Costic și alți susținători, au mers la depozitul de grâu din comuna Gura camencii, raionul Florești, în urma unor sesizări primite de la oamenii din localitate, precum că peste 16.000 de tone de grâu din rezerva de stat este vândut, mai mulți protestatari s-au deplasat la Giurgiulești pentru a opri camioanele cu grâu. Ulterior, poliția și trupele speciale, au aplicat forţa fizică pentru a îndepărta de pe carosabil grupul de protestatari care a blocat, timp de aproape 24 de ore, accesul camioanelor cu cereale în punctul vamal. Printre protestatari, s-a aflat și Pavel Prisăcaru, care este revoltat, dar și indignat de toată situația întâmplată, susținând că grâul respectiv a fost furat în plină zi, cu paza poliției.

”Procedura de reînnoire nu are nimic în comun cu acest furt de grâu din rezerva de stat. S-a vândut grâul respectiv cu prețul de circa 3 lei, însă ce este inadmisibil este că statul continuă să achite plata pentru depozitare, deși grâul nu mai este în depozitul țării. Agentul economic a luat grâul dat, care oficial s-ar afla în depozitul de stat și îl vinde cu 4,65 de lei inclusiv TVA. Firma respectivă care are contract semnat și a preluat grâul, ar fi dat o declarație pe propria răspundere precum că grâul nu va fi exportat, dar pe parcurs au spus că nu știau că cealaltă firmă care a luat grâul de fapt intenționează să îl exporte. Astfel va achita o amendă de 5-6 mii de lei pentru situația creată și atât. Iar grâul nu mai este, a plecat grâul” ne-a povestit Pavel Prisăcaru.

Directorul Agenției Rezerve Materiale, Gheorghe Tretiacov, ne-a confirmat faptul că agentul economic a preluat grâul respectiv la păstrare, însă ne-a comunicat că nu cunoaște dacă grâul transportat în portul Giurgiulești este din rezerva de stat.

„Agenția noastră a dat grâul la împrospătare unui agent economic, care ne-a pus pe contul de garanție suma de bani. Mai departe, conform Codului Civil, dumnealui a devenit proprietarul grâului. Conform contractului, ei sunt obligați să păstreze grâul calitativ așa cum l-am depus noi. Grâul le-a fost oferit conform legii privind împrospătarea grâului. Nimeni nu poate să le interzică să-l exporte, noi nu le-am indicat nicio interdicție în contract. Noi de la ei am luat obligația ca acea cantitate de grâu pe care au luat-o la împrospătare să n-o scoată de pe teritoriul R. Moldova”, a spus Tretiacov.

Conform afirmațiilor agentului economic care a accesat grâul respectiv, și cum anterior a comunicat Agroexpert, prețul de referință pentru acesta a fost fixat la nivelul de 4,10 lei/kg. Prețul însă poate să scadă în cazul în care calitatea de facto a grâului o să fie sub limitele normative.

Indignarea protestatarilor este cu atât mai mare pentru că aproximativ cu o lună în urmă, autoritățile statului, la solicitările asociațiilor din zootehnie, le-au răspuns că nu le pot oferi cereale cu împrumut pentru animale, din motiv că nu există astfel de rezerve.

”Noi, toate asociațiile din zootehnie, cu o lună în urmă, am făcut o adresare prin care am solicitat instituțiilor statului să ni se ofere grâu din rezerva de stat pentru a putea hrăni animalele și nouă ni s-a răspuns că nu ne pot da nicio cantitate de grâu, de porumb, orz până nu vor ști ce roadă va fi în 2021 și totodată ni s-a comunicat că nu avem astfel de rezerve de stat. Prin urmare, chiar am rămas indignați, iar luni când de fapt a apărut și decretul semnat de președintele Maia Sandu, prin care se interzice exportul de grâne, noi nu am blocat portul, ci grâul care pleca din țară, am cerut respectarea decretului prezidențial” a explicat Pavel Prisăcaru.

De asemenea, și intervenția poliției a fost criticată dur, pentru că  oamenii legii au aplicat forța nejustificat.

”Ne-au îmbrâncit, au bruscat-o pe doamna primar de la Giurgiulești, i-au distrus telefonul, pe deputatul Ion Groza nici nu au vrut să îl asculte, dar dumnealui este secretarul Comisiei Securitate națională, apărare și ordine publică, deci cunoaște problema în profunzime. Nu au vrut să asculte nimic, ne-au ridicat pe sus și ne-au forțat să plecăm de acolo. Și iată așa poliția națională a păzit furtul grâului din rezerva de stat. Iar ceea ce spun oficialii că grâul nu ar fi din rezerva de stat e aberant. Dacă nu era din rezervă, de ce au refuzat să ne arate actele de proviniență a grâului din camioane? cine era proprietarul? Noi am făcut rost de o factură pe care era scris că grâul alimentar era din depozitul de la Gura Camencii” a povestit Pavel Prisăcaru.

Deși directorul Agenției Rezerve Materiale, Gheorghe Tretiacov, a comunicat că nu există riscul să avem criză alimentară, pentru că ar fi grâu în stoc, potrivit lui Pavel Prisăcaru, sunt motive grave de îngrijorare, pentru că cantitatea de grâu de care dispune Moldova, ar fi destul de mică.

”Vreau să vă spun că ei știau că se va semna decretul care va interzice exportul de grâu și din acest motiv s-au grăbit să îl scoată din țară la începutul săptămânii. Dar situația este destul de gravă, un director de la ”Franzeluța” a susținut încă atunci când am avut întrevedere la președinție, că nu mai au grâu, atunci spunea că mai au pe maxim 2-3 săptămâni. Și atunci ce va urma, stimați demnitari? Ce vom face când nu vom avea grâu nici pentru pâine? Pe cine veți da vina atunci?” a coinchis Pavel Prisăcaru.

Președintele partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, cel care a mers atât la depozitul din Gura Camencii, cât și în portul din Giurgiulești ne-a spus că grâul a fost furat, fără îndoială, pentru că dacă oamenii din localitatea Gura Camencii nu povesteau nimic, nici nu se știa ce se întâmplă.

”Am primit informații că se fură grâul din rezerva de stat. Sâmbătă am stat toată ziua la Florești, la Gura Camencii. Cu regret, nu a mai venit nimeni din autoritățile pe care le considerăm noi autorități, ca să stabilească dacă este așa sau nu. Eu nu am dreptul să verific acte, iar când am văzut că toate camioanele pleacă spre port, am pornit încolo, unde am chemat circa 100 de oameni ca să ne apărăm neamul, pentru că ei au fost prinși cum jefuiesc în plină zi. Declarațiile oficiale ale tuturor celor din funcții până la ministru, sunt baliverne care au scopul să acopere un jaf, pentru că furtul lor a fost prins. Dar culmea este că s-a opus și rezistență, cu mascașii veniți la indicația lui Voicu.Cred că deja este nevoie de a fi deschis un dosar penal, așteptăm concluzia Consiliului Suprem de Securitate, cu recomandările de rigoare și atunci vom vedea” a declarat Vasile Costiuc.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!