Știri din Moldova

Peste 200 de tractoare sunt în drum spre capitală. Update: Fermierii blochează traseele naționale

Author: AgroExpert
tractoare protest - agroexpert.md

Mai multe coloane cu tractoare se deplasează spre Chișinău. Asociația Forța Fermierilor anunță că numărul acesta e de peste 200 de unități agricole. Totodată, alte 250 de utilaje au ieșit pe traseele naționale, într-un protest menit să atragă atenția asupra situației dificile cu care se confruntă în sectorul agricol.

UPDATE 14:25 

Fermierii au blocat și drumul Soroca - Chișinău.

UPDATE 13:45

Organizatorii protestului anunță că Fermierii de la Nord blochează drumul Edineț-Briceni.

 

Știrea inițială

„La Nord au ieșit mai mulți agricultori comparativ cu săptămâna trecută. S-au adăugat fermierii din raioanele Florești și Glodeni. Mai masiv au ieșit agricultorii din raioanele Edineț, Ocnița și Briceni. În ciuda unor probleme întâmpinate cu poliția în unele raioane, tractoarele și unitățile agricole se deplasează fără impedimente către capitală”, comunică organizatorii.

Potrivit estimărilor, se preconizează că tractoarele vor ajunge în locuri autorizate, la marginea municipiului Chișinău, aproximativ în intervalul orelor 16.00-17.00.

Agricultorii își doresc să atragă atenția asupra dificultăților cu care se confruntă în sectorul agricol și să obțină măsuri concrete pentru a le soluționa.

Amintim că, fermierii din mai multe localități din țară au ieșit la protest miercuri, 7 iunie. Aceștia și-au scos tractoarele pe drumurile principale din circa 20 de raioane, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii se declară dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. Totodată, organizatorii nu exclud deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitală.

Manifestațiile au continuat și joi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.

Ulterior, după două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis să întrerupă acțiunile de protest din țară și să se implice activ în negocierile cu prim-ministrul Dorin Recean privind îndeplinirea revendicărilor agricultorilor. În cazul în care aceste întruniri nu vor avea rezultate pozitive, producătorii agricoli amenință cu proteste atât în raioane, cât și în capitală pe 19 iunie.

Totuși, la data de 16 iunie, agricultorii au anunțat că s-a decis reluarea protestelor masive începând cu 19 iunie, cu deplasarea tehnicii agricole spre capitală

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!