„Conform ultimelor date actualizate, Chișinău este cap de listă, unde au fost înregistrate 200 de cereri, fiind urmat de Cahul - 82 de cereri, Briceni - 60 de cereri, Rîșcani - 56 de cereri, Bălți - 54 de cereri, Fălești - 40 de cereri”, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„Din cei 948 de oameni care au depus cerere de înregistrare la activitatea independentă, 227 dintre ei au solicitat să le fie compensate cheltuielile, iar cel puțin 50 deja au primit sprijin financiar din partea Guvernului, prin intermediul ODA”, a adăugat ministrul.
Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Totodată, Guvernul a aprobat regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente.
Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!