Materiale de parteneriat

Proiectul OPTIM aduce tehnologia iFarms la Colegiul Tehnic din Soroca

Author: AgroExpert
Proiectul OPTIM aduce tehnologia iFarms la Colegiul Tehnic din Soroca - agroexpert.md

Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, care marchează 117 ani de la fondare, a intrat într-o nouă eră a agriculturii digitale. Grație proiectului OPTIM, împreună cu fondul Helvetas Moldova, studenții și cadrele didactice vor avea acces, în următorii trei ani, la module premium iFarms, alături de echipamente moderne deja instalate pe terenurile colegiului.

Această platformă inovatoare le oferă elevilor posibilitatea de a învăța și aplica tehnologiile digitale direct pe terenurile colegiului. Stația meteorologică avansată, senzorii pentru monitorizarea umidității solului și a frunzelor, precum și cele două capcane inteligente – una color și una feromonală – reprezintă doar câteva dintre instrumentele instalate pentru a sprijini procesul educațional.

„Proiectul de digitalizare a terenurilor agricole pune accent pe formarea viitorilor specialiști, care vor juca un rol esențial în implementarea agriculturii de precizie și utilizarea eficientă a resurselor în Moldova,” a subliniat Alexandr Perjan, administrator Euroalun.

Prin accesul la soluțiile iFarms, elevii vor învăța să gestioneze date meteo și să ia decizii în funcție de condițiile reale ale solului și plantelor, toate acestea având un impact semnificativ asupra viitorului agriculturii din Republica Moldova.

Pltaforma iFarms – include un pachet de bază cu 16 module gratuite și un pachet premium Pro cu 18 module plătite. Fermierul poate descărca aplicația pe dispozitivul său mobil și își poate crea un profil al fermei: hărți ale terenurilor agricole, parcul de utilaje, evidența lucrărilor pe plantații și gestionarea resurselor de producție/produsele agricole din depozite. În plus, prin intermediul aplicației, fermierul are acces la registrele europene ale produselor pentru agricultură, ceea ce îi permite să verifice, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările Uniunii Europene în care intenționează să își exporte produsele. Administratorul fermei poate oferi acces limitat la modulele iFarms pentru specialiști și personalul tehnic (agronomi, mecanizatori etc.) pentru informarea și monitorizarea activităților din cadrul întreprinderii.

De asemenea, pachetul de module gratuite include accesul la date actualizate periodic din observațiile din satelit privind starea de dezvoltare a plantelor pe plantațiile monitorizate în cadrul iFarms. Relativ recent, a fost dezvoltat un modul accesibil publicului, care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul-utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!