Știri din Moldova

Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor

Author: Lidia Danila
Protest: Fermierii cer modificarea legii privind suspendarea datorilor - agroexpert.md

Proiectul de lege prin care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor a fost recent aprobat de Parlament. Totuși, fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.

„Sunt două condiții foarte simple ce trebuie modificate, pentru ca această lege să fie cu adevărat eficientă. Prima condiție este eliminarea cerinței ca agricultorii să demonstreze că 50% din suprafața lor a fost afectată de secetă. Cea de-a doua condiție este prelungirea suspendării datorilor până în octombrie 2025, nu doar pentru șase luni, așa cum prevede legea actuală. Timp de șase luni, fermierii nu vor avea ce să vândă, iar la expirarea perioadei riscă să fie executați silit”, a explicat Alexandru Bădărău.

Situația devine și mai alarmă pentru agricultorii care nu sunt eligibili pentru suspendarea datorilor conform noilor prevederi. Aceștia riscă să intre în insolvență în următoarele luni, iar peste șase luni, chiar și fermierii care au beneficiat de suspendarea temporară ar putea fi în aceeași situație.

„Eficiența acestei legi este zero. Agricultorii care nu se încadrează în condițiile actuale vor fi primii falimentați, iar peste șase luni, restul de 20% din fermieri, care au beneficiat de suspendare, vor fi rândul lor executați silit”, avertizează acesta.

Totodată, directorul executiv al Asociației a comparat situația din Moldova cu cea din România, unde Guvernul vecin a adoptat măsuri similare.

„România se confruntă cu aceleași dificultăți cauzate de secetă, însă acolo suspendarea datorilor este valabilă până în octombrie 2025. Autoritățile de la noi, însă, au respins propunerile noastre, ignorând complet nevoile agricultorilor. Măsurile adoptate nu au fost discutate cu reprezentanții agricole, iar Comisia parlamentară specială creată pentru problemele agricole pare să fi fost doar de ochii lumii”, mai declară Bădărău.

În acest context, Asociația „Forța Fermierilor” cere președintei Republicii Moldova, Maia Sandu să întoarcă legea în Parlament și să solicite modificarea în regim de urgență. Totuși, fermierii vor continua să protesteze până se va schimba legislația.

„Fermierii vor continua să protesteze atâta timp cât va fi necesar pentru a schimba legislația și pentru a introduce măsuri eficiente. Din luna iunie, când situația agriculturii se înrăutățea vizibil, noi am anunțat o serie de măsuri urgente. Cu toate acestea, Guvernul a ales să ne ignore, ca după ceva timp să declare stare de urgență”, adaugă directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.

„Suntem toți în pragul falimentului, în deosebi zona de sud. Cerem c această lege să cuprindă toate datoriile, începând cu anul 2022, până în octombrie 2025, pentru ca să putem ieși din impas. Acum, totul depinde de Maia Sandu. Rugămintea noastră e să întoarceți legea în Parlament pentru a fi reexaminată, dacă nu atunci protestele se vor extinde”, a declarat unul dintre agricultorii protestatari.

Amintim că, în contextul efectelor devastatoare ale secetei pedologice și atmosferice din 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.

Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament.

Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor

Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova protestează față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!