Moldova

Rija: Soia acoperă numai 1,5-2% din totalul suprafețelor agricole

Author: Lidia Danila
Expert: Iurie Rija
Rija: Soia acoperă numai 1,5-2% din totalul suprafețelor agricole - agroexpert.md

Soia, o cultură oleaginoasă recunoscută la nivel global pentru conținutul său bogat în proteine, este mai puțin specifică pentru Republica Moldova. Potrivit expertului Iurie Rija, suprafața însămânțată cu soia în Republica Moldova nu este vastă, acoperind aproximativ 25-30 de mii de hectare, ceea ce reprezintă doar 1,5-2% din totalul suprafeței agricole a țării.

Deși nu este una dintre culturile dominante în peisajul agricol al țării, soia servește ca materie primă pentru fabricarea șroturilor și altor adaosuri alimentare utilizate în zootehnie.

„Adaosurile din soia, cum sunt șroturile, sunt esențiale în alimentația animalelor, oferind o sursă concentrată de proteine de înaltă calitate. Acestea contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a animalelor, sporind creșterea și eficiența productivă. În plus, utilizarea șroturilor de soia reduce necesitatea altor surse proteice mai costisitoare, optimizând astfel costurile de producție în zootehnie”, precizează Iurie Rija.

Citește și: Care este necesarul de soia în Republica Moldova

Recolta globală variază anual, fiind în intervalul de 30-50 de mii de tone. În anul 2024, deși a fost însămânțată o arie de teren mai mare comparativ cu 2023 (27 de mii de hectare față de 25 de mii de hectare), se estimează o recoltă mai modestă, de aproximativ 1 tonă pe hectar, și asta cu condiția unui scenariu optimist.

„Pentru a satisface nevoile interne ale sectorului zootehnic, Republica Moldova necesită minim 100-120 de mii de tone de soia anual pentru fabricarea șrotului. Dacă se adaugă și interesele exportatorilor volumul necesar de soia poate fi și mai mare”, a detaliat expertul în agro-market.

Potențialul intern acoperă până la 50% din necesar, iar această situație evidențiază un deficit între producția internă și cererea totală, indicând o perspectivă anuală de creștere pentru cultivarea acestei  culturi.

Iurie Rija a mai menționat că, cu o cerere internă care depășește semnificativ oferta internă, importurile de soia depășesc exporturile, fiind esențiale pentru a satisface nevoile pieței locale și pentru a susține sectorul zootehnic.

„În prima jumătate a anul 2024 importurile de soia au depășit de 31 ori exportul acestei culturi, atingând cantitatea de 24,8 mii tone - cifră record pentru ultimii ani”, adaugă el.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!