Pe teritoriul Republicii Moldova s-a observat o creștere a cantității de praf în aer. Potrivit Agenției de Mediu, aceasta este cauzată de masele de aer care vin dinspre Asia Centrală, din zonele deșertice ale Uzbekistanului și Turkmenistanului.
Datele monitorizate de stațiile automate arată că particulele de praf (PM10) au depășit de 1,4 ori limita normală în Chișinău, iar în satul Mateuți, acestea au fost de 2 ori mai multe decât valorile admise. De asemenea, particulele mai fine (PM2,5) au depășit cu 1,3 ori limita în aceeași localitate.
„Aceste niveluri nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și pot fi considerate episoade scurte de poluare temporară”, accentuează reprezentanții Agenției de Mediu.
Potrivit instituției, pe parcursul zilei de 4 octombrie, vântul va ajuta la disperarea poluanților, ceea ce va îmbunătăți calitatea aerului.
Persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii și vârstnicii, sunt îndemnați să evite plimbările în aer liber și activitățile fizice, mai ales în aceste zile.
Precizăm că, anterior, datele meteo oferite de serviciile de analiză a vremii arătau că un nor de praf din Asia va ajunge în Republica Moldova.
Te-ar putea interesa și: Ne așteaptă ploi murdare. Un nor de praf din Asia va ajunge în RM
Amintim că, Republica Moldova a fost acoperită de o masă de aer cu particule de praf saharian, în dimineața zilei de 24 aprilie. Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat anterior că valul de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de marți, 23 aprilie, iar ulterior, această masă de aer se va deplasa spre nord-est.
Citește și: Norul de praf saharian a ajuns și în R. Moldova
Ulterior, Agenția de mediu a confirmat prezența unui nor de praf saharian, resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, în data de 23 aprilie începând cu orele 00.00, care s-a menținut pe parcursul nopții spre 24 aprilie.
Află și: Picături de ploaie cu praf saharian: Ce spune Agenția de Mediu
Totodată, în septembrie, Republica Moldova a fost traversată de un val de praf din zonele deșertice Karakum, Asia Centrală. Potrivit Agenției de Mediu, vântul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse.
Te-ar putea interesa și: Un nou val de praf deșertic peste RM: Aerul este poluat