Știri din Moldova

Slusari: Prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit din cauza importurilor

Author: AgroExpert
Slusari preț cereale oleaginoase import - agroexpert.md

În 2022, importurile de cereale și oleaginoase în Republica Moldova au cunoscut o creștere semnificativă. Conform unui studiu efectuat de FAO, importul de grâu a crescut cu 74 de ori, de porumb - cu 42 de ori și de floarea soarelui - cu 60 de ori, anunță Alexandr Slusari, într-o postare pe o rețea de socializare. Potrivit lui, acest fenomen a condiționat prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase.

„Forța Fermierilor, când în primăvară 2023, solicita interzicerea importurilor cerealelor și oleaginoaselor în țara sincron cu celelalte state ale Europei de Est, nu știa de aceste cifre. Autoritățile noastre erau la curent, însă au refuzat atunci să restricționeze importurile”, precizează directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

Totodată, acesta accentuează că prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit definitiv, iar fermierii autohtoni sunt în pragul falimentului.

Citește și: Importul unor mărfuri agricole în R. Moldova, permis doar în baza licenței

„A trecut jumătate de an. Prețurile la cereale și oleaginoase în țara noastră s-au prăbușit definitiv. Fermierii autohtoni sunt în pragul falimentului. Din România veneau tot mai multe acuzații că noi facem reexportul producției din Ucraina. Doar atunci Guvernul Moldovei introduce restricții la import. Comportamentul Ministerului Agriculturii este foarte ciudat. Se aprobă Regulamentul de funcționare a Comisiei de licențiere a importului, însă ordinul privind componența Comisiei nu există”, susține Slusari.

Totodată, Trans Oil, cel care a importat, în 2022, zeci de mii de tone de floare soarelui, a obținut recent un credit special în sumă de 31 de milioane de dolari pentru achiziția materiei prime din Ucraina.

„Limitarea importurilor din Ucraina a fost introdusă după ce noi am făcut gălăgie în legătură cu aducerea primelor 40 de vagoane de floarea soarelui din Ucraina de către Trans Oil și în baza informației că holdingul are intenția de a importa circa 300 de mii de tone din țara vecină. Pe interiorul companiei se vorbește aproape deschis că măsura cu licențierea importului este o acțiunea electorală și în noiembrie va fi anulată sau condițiile de licențiere vor fi foarte ușoare pentru holding”, adaugă Alexandr Slusari.

Te-ar putea interesa și: Ce spune Slusari despre decizia României de a limita importurile de cereale

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!