Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, susține că în scurt timp, compania Trans Oil ar putea obține licența pentru importul de floarea soarelui. Potrivit lui Slusari, se planifică aducerea din Ucraina a circa 300 de mii de tone de răsărită.
„Încă în primăvară 2023 asociația Forța Fermierilor a insistat la interzicerea importurilor cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, așa cum au făcut toate țările din Europa de Est, cum ar fi Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Atunci noi încă nu am știut că în 2022 importurile de grâu s-au majorat de 74 de ori, porumb – de 42 de ori, floarea soarelui de 60 de ori. Importul de răsărită în 2022 a fost de aproape 100 de mii de tone. Oricum, nu am fost auziți”, se arată în postarea ex-directorului executiv al Asociației.
Slusari susține că în septembrie 2023, în RM au fost cele mai joase prețuri de achiziții la floarea soarelui din ultimii 5 ani, ajungând la sub 5 lei per kg, pe când prețul de cost al floarei soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei.
Citește și: De ce a stagnat prețul de achiziție la floarea soarelui. Ce spune Iurie Rija
„În același timp, fabricile de producere a uleiului, care aparțin holdingului Trans Oil, nu își bătea capul de pregătirea stocurilor suficiente. Pentru ce de făcut acest lucru, dacă în orice clipă poți importa producția din Ucraina? Mai mult ca atât, acestea întreprinderi reținea cu lunile plata pentru materia primă procurată. Marea majoritatea recoltei de floarea soarelui a fost cumpărată de traideri la prețuri derizorii și ulterior exportată. Doar după ce Forța Fermierilor a făcut gălăgia în privința vagoanelor cu floare soarelui, care zilnic vin la Bălți din țara vecină și România a pus întrebare că sub certificatele de origine din Moldova se reexportă producția din Ucraina, Guvernul totuși a oprit importul cerealelor și floarei soarelui și a introdus în octombrie 2023 sistemul de licențiere a importului. Dar era târziu”, a punctat Alexandru Slusari.
Te-ar putea interesa și: Trans-Oil a obținut un profit net de circa un miliard de lei în a doua jumătate din 2023
Fostul director executiv menționează că mii de fermieri au pierdut în preț la floarea soarelui și au fost distruși financiar, iar țara a rămas fără materia primă și urmează să fie importată floarea soarelui la preț mult mai mare decât au fost prețuri de achiziții în toamna 2023;
„Din cauza importului masiv în țară a producției din Ucraina, România poate să restricționeze exportul a cerealelor și oleaginoaselor din Moldova. Nu știu dacă reprezentanții Ministerului Agriculturii au admis conștient și în complicitate cu Trans Oil debandadă pe piața internă a floarei soarelui sau este vorbă doar de incompetență, însă pentru mine evident că ministru Bolea trebuie să-și asume acest dezmăț și să depună demisia de onoare”, a conchis acesta.
Amintim că, importul de cereale în Republica Moldova va fi supus licențierii și în următoarele trei luni.
De cealaltă parte, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, Stela Ostrovețchi, a declarat că firma pe care o conduce și-a oprit activitatea din lipsa materiei prime. Ulterior, într-un comunicat de presă, administrația a precizat că nu este vorba despre închiderea definitivă, ci despre o sistare temporară a activității de producție.
„În cazul prelungirii pentru încă 3 luni a măsurii de licențiere a importurilor pentru semințe de floarea-soarelui, ramura va suferi un colaps ireversibil, or pe lângă pierderea specialiștilor și stoparea încasărilor în buget din taxe și impozite achitate, vor fi afectate inevitabil relațiile cu partenerii externi – mari cumpărători ai uleiului de floarea-soarelui, iar locul exportatorilor din Republica Moldova va fi ocupat imediat de concurenții din alte țări, în timp ce poziția și reputația producătorilor autohtoni va fi ireversibil afectată”, a menționat directoarea întreprinderii.
Recomandăm și: Consumatorii nu rămân fără ulei. Precizările întreprinderii „Floarea Soarelui"
Pe 1 aprilie, producătorii de semințe de floarea-soarelui și procesatorii de pe piața locală s-au întrunit la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Aceștia au discutat problemele și soluțiile viabile legate de producția și comercializarea semințelor de floarea-soarelui și a uleiului, de stabilirea cantităților efective în stocuri, prețurile de comercializare și termenul de plată.
„Prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale este un instrument de menținere a unui echilibru pe piață, care sprijină, totodată, negocierile între agricultori și procesatori. Între voi trebuie să existe relații comerciale bazate pe contracte și calcule corecte, deoarece consumatorii finali sunt cetățenii noștri. Așadar, să nu uităm de dimensiunea socială, de importanța menținerii locurilor de muncă în agricultură și în industria procesatoare. Sectorul agroindustrial oferă surse de trai pentru mii de oameni, iar deciziile luate trebuie să țină cont inclusiv de acest aspect”, a susținut Bolea.
Precizăm că, următoarea ședință de lucru va avea loc în același format săptămâna viitoare. Atunci vor fi analizate stocurile existente, identificând în același timp agenții economici dispuși să vândă producția pe piața internă.