Agromanagement

Soluții naturale pentru combaterea dăunătorilor și bolilor din grădină

Author: AgroExpert
soluții naturale combatere dăunători boli - agroexpert.md

Pe vremuri, grădinarii observau cu atenție natura și se foloseau din plin de darurile și beneficiile oferite de aceasta. Existau mai multe modalități de obținere a tratamentelor ecologice împotriva bolilor și dăunătorilor.

Împotriva îmbolnăvirilor bacteriane, semințele pot fi tratate cu suc de aloe.

Se obișnuiește să se facă un preparat dintr-o frunză de aloe de la o plantă de cel puțin trei ani, care se ține la întuneric și la rece (frigider) pentru 6-7 zile după care se pisează, iar sucul stors se diluează cu apă în părți egale.

Totodată, se utilizează și ceaiul de arpagic. Peste o legătură bună de frunze de arpagic tocate se toarnă apa clocotită și se lăsă să stea până se răcește. Se stropește cu această soluție de 2-3 ori pe săptămână și se previne astfel infestarea cu diverse ciuperci la dovlecei, castraveți, pepeni.

Busuiocul este un bun insecticid. Plantat împreună cu roșiile, busuiocul le păzește de dăunători.

Pentru grădină, se pun la infuzat, timp de o jumătate de oră, 150 de grame de busuioc proaspăt, tocat mare, în 5 litri de apă clocotită. Se răcește, se strecoară și se pulverizează direct pe plante.

Cartoful, de asemenea, un insecticid. Ceai din frunze de cartofi se pregătește în felul următor: se lasă să stea peste noapte 2 căni de frunze de cartofi în aproximativ 0,5 litri apă. Se strecoară și se mai adăugă la soluție încă 0,5 litri apă și un sfert de linguriță de săpun. Se stropesc frunzele sau solul contra gândacului de asparagus, diverșilor viermi și gândaci.

 

Cenușa de lemn este îngrășământ, insecticid, fiind bogată în potasiu și fosfor, două elemente care ajută la creșterea florilor și a fructelor, fiind un remediu împotriva melcilor și a insectelor vătămătoare, dacă e presărată la piciorul plantelor.

Cimbrișorul protejează varza de atacul fluturelui alb, alungă melcii. Acesta se pune la infuzat, timp de o jumătate de oră – 150 g cimbrișor ușor zdrobit, în 5 litri de apă clocotită. Se răcește, se strecoară și se pulverizează direct pe plante. Cimbrul ferește varza de atacul fluturelui alb, pătarea brună a frunzelor, veștejirea și protejează de atacul insectelor. Mai mult, conferă o aromă de nedescris. Niciun spray de plante nu alungă mai bine dăunătorii verzei.

Citricele sunt bune insecticide. Ceaiul din coji de citrice se prepară din coaja de la un fruct de citrice, peste care se toarnă 2 căni de apă clocotită și se lăsă să stea timp de 24 de ore. Se strecoară și se mai adăugă câțiva stropi de săpun lichid. Lichidul se aplică contra afidelor, gândacilor lânoși, furnicilor etc.

 

Coada șoricelului – insecticid, fertilizator – afide, acarieni, psilide, tripsi. Prin plantarea în grădină cu flori putem mări vitalitatea lor, deoarece adună fosforul, calciul și siliciul în sol, elementele esențiale pentru creșterea și dezvoltarea normală a plantelor.

Se pune o cană de plante în aproximativ 0,5 l apă și se lăsă să stea timp de 24 de ore. Se strecoară și se amestecă cu aproximativ 4 l de apă și o linguriță de săpun. Se aplică contra afidelor și a altor insecte care sug seva. Coada-șoricelului este și un bun fertilizator natural.

Ca remediu pentru nematozi, melci – rugina fasolei se poate folosi crăițele. Plantate între răsadurile de roșii, țin departe păduchii. Crăițele se introduc în asolamente sau se cultivă intercalat între plantele cele mai sensibile: căpșun, cartof, morcov, pătrunjel, ceapă și usturoi.

Crizantema conține piretrină și este utilizată ca insecticid împotriva gândacului din Colorado, păduchilor de frunză, păduchilor lânoși, tripșilor și cicadelor. Se cultivă lângă plantele cu nevoi de protecție.

 

Feriga – insecticid. Luăm 1 kg de ferigă, o zdrobim ușor și o punem la macerat în 10 litri de apă, timp de cel puțin o săptămână. Se acoperă recipientul și se agită o dată la două zile. După 10 zile, se strecoară și se diluează 1:10 cu apă în perioada de vegetație și nediluat în repaus. Combate păduchele țestos și lânos la pomii fructiferi.

Gălbenelele plantate între răsadurile de roșii țin departe păduchii. Gălbenelele sunt renumite pentru puterea lor de a alunga din grădină insectele nedorite.

Cu cât miros mai puternic, cu atât puterea lor de respingere a dăunătorilor e mai mare. Pentru rezultate optime, plantați pretutindeni straturi de gălbenele. Ceai de gălbenele – 1 cană de frunze și flori de gălbenele se zdrobește și se amestecă cu

0,5 litri apă. Se lăsă să stea timp de 24 de ore, apoi se strecoară și se adaugă 1,5 litri apă și un sfert de linguriță de săpun. Cu soluția rezultată se stropește, se aplică contra gândacului de asparagus, viermelui care atacă fructul de roșiei, insectelor care rod frunzele.

Hreanul este fungicid, insecticid. Pentru a preveni apariția bolilor numite monilioze este de ajuns să cultivați câteva tufe de hrean în jurul trunchiurilor sau la marginea livezii. Plantat printre piersici, previne atacul de bășicare a frunzelor.

Nu se va stropi în orele de arșiță. Cu infuzia de hrean se poate preveni atacul de moniloză la vișin. Se stropește în plină floare, cu o infuzie cu concentrația de 3%.

Margareta frumos colorată este pesticid. Această floare este o plantă companion obișnuită în grădinile organice. Atrage insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hrănesc cu afide și cu alte insecte dăunătoare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!