Știri din Moldova

Creditul Agricol de Urgență: Câte cereri au fost aprobate în luna martie

Author: AgroExpert
Creditul Agricol de Urgență - agroexpert.md

În prima lună de la lansare, 126 de cereri pentru Creditul Agricol de Urgență au fost recepționate. Dintre acestea, 118 au fost aprobate, iar 8 se află în analiză.

Valoarea totală solicitată este de 40 de milioane de lei, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Agricultorii micro și mici care cresc cereale pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%. Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM.

Află și: Creditul Agricol de Urgență: Ce înseamnă categoria substandard

Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii trebuie să se adreseze băncilor comerciale, până pe 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.

Te-ar putea interesa și: Credite pentru producătorii de cereale: Ce acte trebuie să prezinte

Precizăm că, Produsul de garantare „Credit Agricol de Urgență” a fost conceput și dezvoltat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului la inițiativa Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Anterior, fermierii s-au arătat îngrijorați de refuzurile primite din partea băncilor. Astfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru AGROEXPERT că urmează să fie organizată o întâlnire în cadrul căreia se va discuta această situație.

Recomandăm și: Fermierii, îngrijorați că nu pot accesa Creditul de Urgență. Răspunsul MAIA

Ședința, care a durat aproape trei ore, s-a încheiat fără a oferi soluții concrete pentru a îmbunătăți situația. Agricultorii prezenți la discuții s-au arătat nemulțumiți de lipsa progresului în ceea ce privește facilitarea accesului la Creditul Agricol de Urgență. 

Află și: Fermierii sunt nemulțumiți: Discuțiile despre Creditul de Urgență, fără rezultat

În acest context, Asociația Forța Fermierilor a cerut ca persoanele-factori de decizii din Parlamentul Republicii Moldova să organizeze ședința de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale pentru a identifica o soluție, care ar permite mai multor agricultori mici să acceseze atât Creditul de Urgență, cât și Creditul Capital de Lucru.

Citește și: Fermierii n-au acces la Creditul de Urgență: Cer o întâlnire cu Anca Dragu

Ulterior, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege pentru a facilita accesul producătorilor de cereale la creditul agricol de urgență. Astfel, vor fi instituite unele derogări la anumite legi, astfel încât datoriile acestora să nu constituie un impediment în accesarea instrumentului de creditare.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!