Агроменеджмент

Calendarul apicultorului: Ce activități trebuie realizate în luna iulie

Автор: AgroExpert
calendar apicultori - agroexpert.md

Familia de albine intră în luna iulie în ultima parte a ciclului ei biologic. Activitatea este îndreptată spre acumularea rezervelor de hrană pentru iernare. Instinctul de acumulare este acum cel dominant în detrimentul instinctului de înmulţire, fapt ce determină că activitatea principală a familiei să fie culesul şi prelucrarea nectarului şi a polenului, mai puţin creşterea puietului. Odată cu încetarea principalelor culesuri are loc şi o reducere a activităţii familiilor de albine deoarece în lipsa surselor nectaro-polenifere ponta mătcii se reduce ca intensitate; creşterea de trântori, deasemenea se reduce semnificativ, iar roirea naturală  nu mai pune probleme.

În prima parte a lunii încă se derulează culesul la floarea soarelui şi în funcţie de hibrid şi condiţii pedoclimatice, poate să aducă venituri importante. De menţionat că la acest cules are loc ocuparea spaţiului de ouat cu miere rezultatul fiind un blocaj al pontei cu efecte defavorabile asupra creşterii de noi generaţii de puiet care să înlocuiască albina uzată. În acest sens, apicultorul trebuie să intervină, introducând rame goale pentru pontă în centrul cuibului.

Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, în continuare, o serie de resurse melifere ar putea fi valorificate: floarea soarelui târzie, busuiocul de mirişte, coriandru, hrişcă, lavanda, lucernă, muştar alb, pepene galben, pepene verde, castraveţi, fâneaţă sau floră spontană alcătuită din cicoare, muştar de câmp, păpădie, iarba şarpelui, menta, isop, jaleş de câmp, limba mielului, rapiţă sălbatică, roiniţă, salvie de câmp, sulfina, talpa gâştei, trifoi alb, zămoşiţă, zburătoare, zmeur.

Încă din această perioadă încep o serie de griji privind pregătirea rezervelor de hrană şi a albinei de iernare. În lipsa culesurilor de întreţinere, familiile de albine consumă din rezervele proprii, de aceea apicultorii trebuie să aibă în vedere şi în această perioadă deplasarea familiilor de albine la o serie de culesuri care, chiar dacă nu sunt productive, aduc un stimulent natural menţinerii la un nivel maxim a pontei mătcii cu efecte favorabile în perioada următoare.

Pentru o bună derulare a activităţii apicole, în această  perioadă se va avea în vedere:

 • Se vor continua lucrările de recoltare şi extracţie a fagurilor cu miere; 
 • Se va reorganiza cuibul familiilor de albine, lăsând în stupi numai fagurii cu puiet şi rezervele aferente. Se va evalua situaţia acestora precum şi starea de sănătate. Fagurii goi sau cu miere puţină se descăpăcesc şi se aşează după diafragmă pentru ca mierea să fie consumată.
 • Se va preveni declanşarea furtişagului prin restrângerea cuibului, micşorarea urdinişului şi efectuarea de intervenţii rapide în famillile de albine precum şi întărirea familiilor mai slabe, care ar putea fi vulnerabile.
 • În lipsa unor culesuri de întreţinere se vor administra hrăniri stimulente în perioadele lipsite de cules pentru menţinerea unor familii cât mai puternice şi creşterea albinelor de iernare.
 • Se vor întări familiile slabe sau roiurile artificiale formate în lunile anterioare;
 • Din această perioadă se poate începe schimbarea mătcilor bătrâne, necorespunzătoare, pentru a avea timp suficient să depună ouă înainte de a întrerupe ouatul pe perioada sezonului inactiv; 
 • În cazul unor culesuri târzii (fâneaţa, floarea soarelui cu înflorire tardivă) se vor pregăti familiile pentru transport, aşa cum am descris în calendarul lunilor anterioare; 
 • Se vor scoate din stupi fagurii destinaţi reformei şi se va extrage ceara; Fagurii de rezervă se vor trata împotriva găselniţei;
 • Se vor efectua tratamentele medicamentoase în caz de necesitate. Pentru stabilirea gradului de infestare cu varroa se va folosi foaia de control sau alte metode descrise in literatura. 
 • Se vor efectua activităţi de stocare şi/sau valorificare a producţiei obţinute;
 • În completarea producţiei de miere se poate recolta polen (acolo unde există un cules abundent, mai ales în zonele de deal) sau propolis.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!