Recomandările specialiștilor în alegerea produselor pentru tratarea semințelor
Tratamentul Semințelor – o necesitate obligatorie pentru o agricultură modernă.
Se apropie timpul de semănat cereale păioase. Cum să tratăm semințele, ca să putem pune bazele unei recolte viitoare bogate și sănătoase în sezon 2022. Aici cu recomandări solide vin specialiștii companiei IMEXAGRO. Detalii.
Cum să alegi un motocultor?
Produsele cultivate în grădină sunt cele mai delicioase și sănătoase. Pentru a facilita munca grea în grădină, este suficient să alegi un motocultor care să îndeplinească cerințele individuale. Aceste dispozitive multifuncționale constau dintr-un motor și elemente suplimentare conectate într-un singur mecanism. Cu toții știm cât de grea e munca manuală, cât timp și efort se depune pentru a obține fructele și legumele dorite. Actualmente, in secolul 21 poti obține aceleasi rezultate, dar cu un grad redus de efort. Toate acestea pot fi obtinute prin utilizarea unui motocultor sau o motosapă. Detalii.
Familia Morari din Sipoteni a împădurit o suprafață de circa 7 hectare în satul natal
Gheorghina și Vasile Morari formează un cuplu puternic și bogat, având trei copii, părinții au decis să le pregătească o moștenire pe cinste, care îi vor motiva să trăiască în Moldova și să dezvolte afacerea în continuare.
Este vorba de o pensiune agroturistică, pe o suprafață de 12 hectare, unde turiștii vor avea parte de cazare și mâncare ecologică, de la pește crescut natural în iazul de pe teritoriul zonei turistice, legumele bio și până la ceaiuri naturiste, de la pomii care oferă un miros ca din poveste, fiind plantați pe o suprafață de circa 7 hectare. Detalii.
Circa 6 tone de prune din Moldova au fost distruse în Federaţia Rusă
Prunele din Republica Moldova au fost nimicite în Federaţia Rusă. Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Rosselhoznadzor pentru oraşul Moscova, regiunile Moscova şi Tula, în cadrul unui control fitosanitar au descoperit că fructele ar conţine molia de est. Detalii.
VIDEO: Noua lege care prevede ca pe rafturi să fie 50% producţie autohtonă, nu funcţionează
Magazinele din Republica Moldova sunt pline cu produse din import. Noua lege care prevede ca cel puțin jumătate din marfa de pe rafturi să fie de producţie autohtonă nu funcţionează. Şi motivul ar fi că Executivul nu a elaborat deocamdată niciun mecanism de implementare a legii. Detalii.
Ucraina continuă planul său pe Nistru: A patra turbină pusă în funcțiune
Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială săptămâna trecută, pe 17 august, cea de-a patra turbină din cele șapte planificate. Acest obiectiv, proiectat să fie cel mai mare din Europa și al șaselea din lume, provoacă înnămolirea Nistrului, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova. Detalii.
Oleg Tîrsînă:”Recolta va fi cu cel puțin 30% mai mare decât în 2020 și există șanse că vom putea mări exporturile în acest an”
Conferința Națională a Nucicultorilor din Republica Moldova, ajunsă la ediția a VIII-a în acest an, a adunat zeci de producători de nuci din diferite raioane ale țării, fiind cel mai important eveniment din sectorul destinat ramurii de producere a nucilor. La conferință au fost prezenți și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu și președintele Comisiei Parlamentare pentru agricultură, Vladimir Bolea, care și-au arătat disponibilitatea de a da curs demersurilor adresate de către producătorii de nuci pentru a dezvolta sectorul nucifer. Detalii.
Un producător din Moldova a creat struguri-gigant: Un ciorchine cântărește 5 kilograme
Un selecționer din Moldova a reușit să creeze struguri cu o greutate de cinci kilograme, ale căror bobițe pot ajunge la dimensiunea unei cutii de chibrituri sau chiar o pot depăși. Detalii.
Sandu: 235 de milioane de dolari de la FMI sunt disponibili pentru Moldova
Președinta Maia Sandu a avut astăzi, 25 august, o întrevedere cu noul Reprezentant permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani. În cadrul întrevederii Sandu a salutat faptul că banii alocați prin decizia Consiliului director al FMI din 2 august curent, referitoare la alocarea specială de resurse financiare pentru Republica Moldova, sunt deja la dispoziția autorităților naționale. Detalii.
Pe 3 septembrie, vor avea loc consultări publice în domeniul agricultură
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare organizează consultări publice în domeniul agricultură în contextul elaborării proiectului Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021- 2022 (PAG), cu referire la executarea Deciziei Nr. 45 a Prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița din 23 august 2021. Ședința va avea loc pe data de 3 septembrie 2021, începând cu ora 10:00 la Casa Guvernului, sala de ședințe de la et. 1 (intrare din str. Bănulescu-Bodoni). Detalii.
Маркетинговый сценарий на лучшее будущее: не количество, а качество обеспечит прибыль
Ассоциация Moldova Fruct в партнерстве с организациями виноградарей и при поддержке проекта «Эффективное сельское хозяйство Молдовы» APM/USAID организовала семинар «Требования рынка и стандарты маркетинга столового винограда» на производственной базе Terra-Vitis SRL (село Бурлаку, район Кахул). Выбор места для проведения семинара обусловлен тем, что это предприятие выращивает более сотни сортов столового винограда, общая площадь его плантаций здесь составляет почти 40 га, из них половина изначально сформирована по типу Y (Gable). Компания Terra-Vitis – родоначальник этой передовой технологии столового виноградарства в Республике Молдова. Подробнее.
Moldova nu poate exporta alte produse apicole decât miere
Deși există cerere pe piața europeană, Republica Moldova exportă doar miere, nu și alte produse apicole.
Aceasta pentru că la Chișinău nu există un laborator național care ar testa calitatea unor produse ca polenul, ceara, propolisul și lăptișorul de matcă. Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, Vasile Dolghieru, a precizat că un impediment este și prețul mic de achiziție. Detalii.
Эволюция рынка свежего яблока с точки зрения производителей фруктов из Молдовы
Актуальные тенденции рынка свежих яблок и груш в странах Европейского Союза и за его пределами, а также прогноз предстоящего сезона были представлены в рамках ежегодной конференции Prognosfruit, организованной World Apple and Pear Association (WAPA), и прошедшей 5 августа. В конференции приняли участие производители, трейдеры, импортеры и переработчики свежих фруктов со всего мира. Подробнее.
AgroIT- locul unde agricultura se integrează cu tehnologiile informaționale
Clubul Ingineresc Micro Lab lansează astăzi, 25 august programul educațional Academia Agro IT cu suportul USAID Moldova, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care prevede implicarea tinerilor în dezvoltarea proiectelor de integrare a tehnologiilor informaționale în producerea agricolă cu valoare înaltă. Delalii.
Ministrul Viorel Gherciu s-a întâlnit cu o delegație de oameni de afaceri din România
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut, astăzi, o întrevedere cu o delegație de oameni de afaceri din România, reprezentanți ai Grupului AGRICOVER și ai Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă. Scopul vizitei misiunii de afaceri a fost de a promova proiecte de afaceri și inițiative de responsabilitate socială în agricultură. Detalii.
Recolta de struguri 2021 mai mare cu aproximativ 25% față de anul trecut
În anul 2021, producția globală de struguri, va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut, în pofidacondițiilor meteo nefavorabile, marcate de înghețuri târzii și ploi abundente frecvente în anul curent. Astfel, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6,0-9,0 tone/ha. Acestea sunt principalele concluziile prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, desfășurată online, pe pagina de Facebook Wine of Moldova. Detalii.
Молдова теряет свои позиции на российском рынке фруктов
Первое полугодие 2021 года оказалось самым провальным для фруктового экспорта Молдовы, как минимум за последние пять лет. Подробнее.
Ministrul Iuliana Cantaragiu a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Suediei la Chișinău
Ministrul Mediului al Republicii Moldova, Iuliana Cantaragiu a avut o întrevedere oficială, în după amiaza zilei de ieri, cu Excelența Sa, Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei la Chișinău. Detalii.
Alexandru Slusari susține că benzina și motorina se vor scumpi săptămâna viitoare
Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că benzina și motorina se vor scumpi săptămâna viitoare, în contextul în care care Agenția națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) urmează să majoreeze marja de comercializare a acestora. Asta chiar dacă modificările operate de Parlament, pe 24 august 2021, în regim de urgență, în Legea privind piața produselor petroliere, nu au intrat încă în vigoare. Detalii.
Fraţii Vasilachi au descoperit reţeta succesului pentru grâu
După ce anul agricol 2020, îndeosebi pe fermierii tineri, pur şi simplu i-a şocat, din cauza condiţiilor total potrivnice realizării producţiilor planificate, în acest an agricol recoltele au fost pe măsura investiţiilor şi aşteptărilor. Dar, alături de evoluţia favorabilă a vremii, o importanţă majoră în realizarea obiectivelor de producţie a avut-o intervenţia inspirată a fermierilor, în concordanţă cu obiectivele vizate şi cu specificul zonei de producţie agricolă. Detalii.
Evoluția pieței merelor proaspete din perspectiva producătorilor de fructe din Moldova
Tendințele actuale de pe piață pentru mere și pere proaspete în Uniunea Europeană și în țările terțe, precum și prognozele pentru sezonul viitor, au fost prezentate la conferința anuală Prognosfruit, organizată de World Apple and Pear Association (WAPA), care a avut loc pe 5 august. La conferință au participat producători, comercianți, importatori și procesatori de fructe proaspete din întreaga lume. Detalii.
CNA „Modificările la Legea pieței produselor petroliere promovează interesele marilor companii”
În proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, promovat de fracțiunea PAS și adoptat în prima lectură de Parlament, au fost identificați factori de risc în defavoarea comercianților de carburanți cu amănuntul, care nu sunt importatori. Detalii.
Natalia Efros - Bujor: ”AlterEgo este despre familia noastră și vinurile pe care le producem”
Povestea vinăriei de familie ”AlterEgo” a început cu vreo doi ani în urmă, pe când pandemia punea stăpânire pe omenire, soții Natalia și Andrei Bujor au copt marca lor proprie de vin, cu 6 tipuri în portofoliu, 3 albe și 3 roșii, toate fiind seci. Deși debutul lor în acest domeniu abia s-a produs, au reușit deja să obțină un premiu la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est, VINARIUM International Wine Contest 2021 pentru vinul alb Pinot Grigio. Au planuri mărețe și dacă au avut curaj în plină pandemie să lanseze această afacere, cu siguranță vor reuși să o crescă frumos și armonios, iar premiile vor fi o recompensă pentru toate eforturile depuse. Detalii.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!