Агроменеджмент

Самое интересное за неделю с 13 по 19 декабря

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

VIDEO: Igor Chirilenco, fermierul din Cahul care a decis să diversifice activitatea agricolă prin construcția unei ferme piscicole
A construit cu propriile forţe o fermă piscicolă, în care produce şi înmulţeşte somnul African, o specie de peste din care se prepară doar delicatese culinare. Este vorba despre fermierul Igor Chirilenco, din satul Bucuria, raionul Cahul, care a demonstrat că în acest domeniu nu trebuie inventată bicicleta, ci doar urmate exemplele afacerilor de succes din străinătate.
Detalii.

VIDEO: Un producător din Moldova şi-a construit o centrală electrică pe biogaz
Unul dintre cei mai importanţi producători agricoli şi spirt din Republica Moldova, Garma-Grup SRL şi-a construit o centrală electrică pe biogaz, beneficiind de asistenţa Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. Construcția instalaţiilor a fost realizată în două etape.Începutul construcției primei părți a fost realizat în anul 2010 – 2012, iar în anul 2019 a fost construită a doua etapă.
Detalii.

Olga Bogaiciuc: «Mierea produsă de mine a fost înalt apreciată de un laborator din New York»
Timp de 12 ani a vindecat oamenii cu blândețe și dedicație, fiind asistentă medicală în spitalul din Telenești. La un moment dat, din motive de sănătate a fost obligată să renunțe la profesie și, pentru că adoră mierea, s-a apucat de albinărit. A început afacerea în urmă cu două decenii, iar ideea a pornit de la dorința de a produce miere de calitate pentru consumul familiei. În timp, a înțeles că pasiunea îi poate aduce și bani. Mierea ei a fost savurată și dincolo de ocean, unde a trecut ”testul”, iar drept confirmare americanii au invita-o să producă miere pentru ei.
Detalii.

#Агрополигон
Strip-Till la cultivarea rapiței de toamnă în gospodăria BURSEMCOM SRL
Echipa Agroexpert a revenit în satul Zgurița, raionul Drochia și a discutat cu administratorul întreprinderii BURSEMCOM SRL, Victor Burlacu, care implementează tehnologiile de conservare a apei în sol. Motivele acestei decizii au fost mai multe: schimbările climatice, lipsa oamenilor care să muncească și specialiștii calificați, dar și dorința de a reduce anumite costuri de prelucrare a terenurilor sale, căci este un agricultor de succes, care gestionează 1600 de hectare, obținând rezultate frumoase
Detalii.

Carolina Linte: Producătorii bat alarma - produsele lactate autohtone riscă să fie înlocuite cu cele de import
Producătorii de produse lactate trec printr-o perioadă dificilă. Asta pentru că în ultimul an, numărul de vite în țara noastră este în continuă scădere. Iar materia primă se colectează în proporție de 20 la sută de la fermele din Moldova și alte 80 la sută de la gospodăriile din țara noastră, în special micșorarea numărului de animale se observă la gospodării, susține Președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte.
Detalii.

ANSA salută crearea instrumentelor IT ce ar asigura furnizarea datelor privind riscurile în apicultură
Astăzi, 16 decembrie 2021 conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat o masă de discuții cu reprezentanții Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova High Value Agriculture Activity.
Detalii.

Prima delegație din Moldova la Expo Dubai 2020, a revenit acasă
Un grup de antreprenori din Moldova au participat timp de o săptămână, la Expo Dubai 2020, expoziție mondială care a fost inaugurată la începutul lunii octombrie și va fi deschisă pentru vizitatori pe parcursul a 6 luni. Reprezentanţii delegației din Republica Moldova au fost întâmpinați de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, Victor Haruța, cât și de alți funcționarii moldoveni, care au pregătit Pavilionul național pentru cele 25 milioane de vizitatori din toată lumea.
Detalii.

Oleg Tîrsînă: ”Locul patru în topul exportatorilor de nuci, vorbește despre dezvoltarea sectorului nucifer din Moldova”
În Moldova sunt plantate în jur de 22 de mii de hectare de livezi de nuc, dintre care circa 75 % sunt de soiuri vechi, care au nevoie de modernizare pentru a oferi un randament dublu. Peste 60% din producția nuciferă provine din fâșiile de aliniament, nu din plantații înființate, așa cum se întâmplă în țările care au un sector nucifer bine dezvoltat. Din acest motiv, proporția se cere de inversat, lucru care a început să se realizeze treptat, susține Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova.
Detalii.

Moldova obține un grant în valoare de 3.1 milioane dolari SUA, pentru dezvoltarea agriculturii durabile
Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 3.1 milioane dolari SUA, din partea Băncii Mondiale, pentru dezvoltarea agriculturii durabile. În acest sens, a fost semnat un Acord între Ministerul Agriuclturii și Industriei Alimentare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul "Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)".
Detalii.

Беларусь вводит запрет на импорт фруктов и овощей из ЕС и ряда других стран с 1 января 2022 года
Совет Министров Республики Беларусь принял постановление №700 от 6 декабря 2021 года, в соответствии с которым с 1 января 2022 года будет запрещен ввоз в страну фруктов и овощей из ЕС и ряда других стран.
Детали.

В начале 2022 года цены на подсолнечник в России могут снизиться
В начале 2022 года рынок подсолнечника может ждать серьезная корректировка или обвал. Об этом руководитель Масложирового союза Михаил Мальцев сказал в ходе конференции «Агроинвестора» «Агрохолдинги России — 2021». По его словам, в самом негативном для аграриев сценарии тонна маслосемян будет стоить 30 тыс. руб. Снижение цен будет следствием сдерживания поставок сырья, пояснил Мальцев.
Детали.

Революция в стиле акции «финальная распродажа со скидкой до 75%»
Под занавес 2021 года инициирована революция в системе субсидирования аграриев Молдовы. Парламент РМ голосами мажоритарной фракции утвердил в окончательном чтении проект о внесении изменений в Закон о принципах субсидирования развития сельского хозяйства и сельской местности № 276/2016, предложенный депутатом PAS Владимиром Болей. agroexpert.md делится впечатлениями от документа и ожиданиями от его применения.
Детали.

ProCredit Bank a acționat în calitate de sponsor general al Conferinței Naționale: „Businessul fructelor în Republica Moldova”, ediția a VII -a
În perioada 9-11 decembrie 2021, or. Chișinău a găzduit cea de a VII-a Conferință Națională „Businessul fructelor în Republica Moldova” menită să familiarizeze producătorii de fructe din Republica Moldova cu inovațiile, noile tendințe tehnologice și soluțiile comerciale pentru toate elementele lanțului valoric al fructelor în stare proaspătă și procesată.
Detalii.

Soluțiile inovative ale companiei KWS
- Tehnologia CONVISO® SMART la sfeclă de zahăr
- Aplicațiile myKWS și myKWS SMART
- Hibrizii KWS de porumb – genetică nouă
Detalii.

Metode și procedee de combatere a bolii varrooza
Varrooza este cea mai răspândită boală a stupului care poate apărea indiferent de cât de multă grijă acordă apicultorul familiilor de albine. Această afecțiune este produsă de un acarian, Varroa Jacobsoni (destructor), care atacă albinele în toate fazele vieții;varroa este un parazit endemic, care slăbește sistemul imunitar al albinelor și, atunci când este netratat, duce la pierderea coloniilor de albine; Infestarea coloniilor are loc treptat, pe o perioadă de 2-3 ani, ducând în final la distrugerea acestora. În apicultură, lupta anti-varroa a devenit o prioritate și au fost concepute o serie de tratamente pentru a limita efectele nefaste.
Detalii.

Primul echipament inovativ care încetinește cristalizarea mierii cu circa șase luni, a ajuns în Moldova
Un echipament inovativ care încetinește cristalizarea mierii cu circa șase luni, a fost procurat în premieră cu suportul proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova (USAID APM)și va ajuta un exportator să-și crească exportul de miere ambalată în America de Nord, Irlanda și Germania.
Detalii.

Producătorii autohtoni de sucuri raportează prevederi legislative care subminează competitivitatea produselor moldovenești
Asociația “Speranța-Con” reunește principalii procesatori de fructe și legume din Republica Moldova, lideri în domeniul producerii conservelor, sucurilor, nectarelor și băuturilor pentru piața internă, cât și pentru cea externă. Însă o anumită gamă de produse (în special sucuri) devine necompetitivă pe piața concurențială externă, din motiv că producătorii de sucuri utilizează concentratele exotice importate, pentru care achită o taxă vamală de import destul de ridicată (10%-20%). Prin urmare, președintele Asociației Producătorilor de Conserve, Ştefan Golobciuc, ne-a comunicat că au fost făcute câteva solicitări către autorități de a elimina tarifele de import la sucurile concentrate exotice care nu pot fi produse în Republica Moldova pentru a putea concura pe piața internațională.
Detalii.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!