Perspectivele comerţului online în condiţiile pandemiei

Articole

Secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a vorbit despre perspectivele comerţului online în condiţiile pandemiei. Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe online, ea a menţionat că „fiecare situaţie negativă învaţă ceva bun”.

„Încă înainte de criză, Ministerul Economiei a luat măsuri pentru digitizarea activității economice. Iar situația pandemică ne-a făcut să ne mișcăm mai repede în această direcție. Unul dintre aceste programe se referă la digitizarea întreprinderilor mici și mijlocii. Bugetul proiectului este de 20 de milioane de lei și este conceput pentru a ajuta întreprinderile să treacă la comerţul online. Programul presupune activitatea pe două componente: în baza unui voucher (până la 20 mii lei) sau grant. Antreprenorii pot aplica la Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și pot folosi mijloacele primite pentru a crea site-uri etc.”, a spus Drăgălin.

Potrivit ei, „datele unei analize au arătat că majoritatea întreprinderilor din Republica Moldova nici măcar nu au pagină pe rețelele de socializare”.

„Folosind voucherul, ei vor putea elimina această lacună. În ceea ce privește grantul, acesta constituie până la 200 mii lei și este acordat în funcție de acțiunile pe care omul de afaceri intenționează să le facă. De exemplu, dacă vrea să creeze un site în mai multe limbi pentru a căuta parteneri în străinătate. Întreprinderile mai mari au mai multe oportunități, iar astăzi aproximativ 50% sunt online. Dar indicele întreprinderilor mici și mijlocii este de aproximativ 10%, iar acest program este conceput pentru a ajuta acest segment să se dezvolte în această direcție”, a spus ea.

De asemenea, Drăgălin a menționat că Ministerul Economiei „propune o foaie de parcurs pentru digitizarea economiei naționale”.

„O parte din antreprenorii și consumatorii din Republica Moldova nu sunt încă suficient de informați despre posibilitățile comerţului online. Și una dintre sarcinile prioritare este de a oferi un impuls dezvoltării în această direcție”, a spus ea.

обратно к списку