Schema de plantare a roșilor în solar

Articole

Schema de plantare a roșiilor în solar se face în primul rând pe baza modelului de solar pe care îl avem, fie că vorbim de un spațiu protejat de tip tunel, de solarii joase sau de un solar bloc.

Perioada optimă în care putem cultiva tomate în adăposturi plastice este între 25 martie și 15 septembrie. Prima producție, timpurie, o vom avea la sfârșitul lunii mai. Există două perioade de vegetație pentru cultura de tomate în spații protejate. Astfel, vorbim de un ciclu scurt care durează de la 25 martie – 15 aprilie. Aceasta cultură se va desființa la jumătatea lunii iulie.

Pe de alta parte, există și varianta de cultivare a roșiilor cu ciclu lung, adică până la 20 septembrie.

Pregătirea construcțiilor și a locului

Încă din toamnă, fermierii ar trebui să înceapă primele pregătiri în privința solariilor, după ce au desființat în prealabil cultura precedentă. În primul rând se va monta folia de polietilenă, se va ancora aceasta și se vor repara micile probleme dacă există. De asemenea, se va igieniza locul.

O prima lucrare importantă care se va face se referă la pregătirea pământului din cadrul spațiului protejat. Astfel, ne vom asigura că putem pune la punct schema de plantare a roșiilor în solar.

Câteva lucrări se vor efectua toamna, mai exact fertilizarea de bază, pe care o putem face cu 60-90 tone/ha de gunoi de grajd decompus sau chiar semidescompus, acesta din urmă având o capacitate mai bună să reactiveze microflora de la nivelul pământului. La care vom adăuga și 300-400 de kg/ ha de superfosfat și 250-300 de kg/ha de sulfat de potasiu.

Apoi, vor urma pregătirile terenului în solar pe care le vom face în primăvară. Se va face dezinsecția, fertilizarea și erbicidarea.

O altă etapă o presupune lucrarea de fertilizare starter. Aici se poate utiliza azotatul de amoniu 200 kg/ha sau se poate folosi la fel de bine un îngrășământ complex. Se va aplica apoi și un erbicid. La final vom modela terenul pentru a ne apropia de următoarea etapă și anume înființarea propriu-zisă a culturii de roșii.

Înființarea culturii

Pentru a realiza cultura avem nevoie de răsaduri repicate în ghivece sau cuburi nutritive, care să aibă o vârsta de circa 2 luni.

Perioada optima de semănare este la începutul lunii februarie. Vom răsădi atunci când avem prima frunză adevărată. Atenție și la folosirea unor semințe sau hibrizi care sunt specializați pentru plantarea în solar. Perioada optimă când vom planta răsadurile în solar este în jurul datei de 25 martie – începutul lunii aprilie.

În cazul în care dorim să plantăm tomate în ciclu scurt vom folosi densități mai mari, circa 36-44 mii plante la hectar. Pe de altă parte, pentru un ciclu lung vom alege densități mici, în jurul valorii de 30 mii de plante la hectar.

Lucrări de îngrijire

După plantarea propriu-zisă este important să urmărim și principalele lucrări de îngrijire pe care trebuie să le facem în cultura de roșii în solar.

Vom avea grijă în special de nivelul temperaturii (este necesar să avem 10-12 grade Celsius în sol și 15-20 de grade Celsius în aer). Apoi temperatura trebuie să crească progresiv. Se vor efectua și prășile manuale sau /și mecanizate, de 5-7 ori pentru a afâna solul și pentru a scăpa de buruieni.

De asemenea, o altă lucrare importantă este și palisarea. Prin acest mod vom conduce planta pe verticală, pentru a primi o cantitate suficientă de lumină și aer. 

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: cultivaprofitabil.ro
обратно к списку