В мире

România, pe locul doi la importul produselor agricole din Ucraina

Автор: AgroExpert
import produse Ucraina - AgroExpert.md

România, pe locul doi în topul țărilor care au important produse agricole din Ucraina în ultimele 8 luni. În special cereale, achizițiile au atins valoarea de 1,3 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale. Numai Polonia figurează cu importuri mai mari, de 1,6 miliarde de dolari.

Exportul total de produse agroalimentare din Ucraina, în ianuarie-august 2022, s-a ridicat la 13,6 miliarde de dolari, adică cu 1,6 miliarde de dolari, adică cu 10%, mai puțin decât indicatorul corespunzător pentru 8 luni din 2021, informează Institutul de Economie Agrară de la Kiev, citând datele Serviciului Vamal de Stat din Ucraina.

Potrivit directorului adjunct al institutului, academician al Academiei Naționale de Științe Mykola Pugachev, ponderea produselor agroalimentare în totalul exporturilor este de aproximativ 47%. „Pozițiile determinante în structura de mărfuri a exporturilor interne agroalimentare rămân cereale și oleaginoase, uleiuri și grăsimi, reziduuri și deșeuri din industria de prelucrare, precum și carnea și subprodusele. Ponderea lor combinată în exporturile agricole este de aproximativ 88%”, afirmă expertul.

În același timp, s-a înregistrat o creștere a valorii exportului de culturi oleaginoase și de carne, deși în termeni naturali doar volumul vânzărilor externe de semințe oleaginoase a crescut. „Principalele piețe de vânzare rămân patru regiuni — țările din Asia, Uniunea Europeană, Africa și CSI. În general, acestea reprezintă aproximativ 97% din valoarea exporturilor ucrainene de produse agricole. Mai mult, din 2022, exporturile interne agroalimentare vor crește doar către Uniunea Europeană”, a menționat Mykola Pugachev.

Exportatorii ucraineni au primit venituri semnificative și din Turcia (1,25 miliarde dolari), China (1,1 miliarde dolari), Olanda (844 milioane dolari), Spania (558 milioane dolari), Bulgaria (527 milioane dolari), Egipt (466 milioane USD), India (448 milioane USD) și Ungaria (441 milioane USD). Aceste zece țări importatoare de produse agricole ucrainene au asigurat în ianuarie-august 2022 aproximativ 63% din veniturile din exportul de produse ale complexului agroindustrial.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

 

 

обратно к списку