Цены и Тренды

Veste bună pentru fermieri! Crește prețul la cereale și oleaginoase

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Юрий Рижа
Veste bună pentru fermieri! Crește prețul la cereale și oleaginoase - agroexpert.md

Începutul săptămânii s-a marcat prin o noutate bună pentru toți fermierii - prețul la cereale și oleaginoase crește. Despre aceasta susține expertul în agro-market, Iurie Rija.

Rusia a mărit prețul la grâul alimentar cu livrare în iunie până la 245 de dolari/t FOB Novorossiisk, pe fonul înghețurilor din regiune. Comparativ cu prețul său din luna martie care era sub 200 de dolari/t, aceasta majorare a gigantului rus a determinat mărirea valorii grâului pe scară internațională.

„Astfel, în România (DAP Constanța) prețul la grâul alimentar a urcat la 233 $/t (pe 10 mai era 226 $/t), la grâul furajer- până la 222 de dolari/t (pe 10 mai - 215 dolari/t). Aceeași situație cu creșterea prețului se atestă și în Ucraina”, a firmă expertul.

În R. Moldova, valoarea grâului alimentar a crescut în regiuni cu 200-300 de lei/t, în centrul țării grâul de panificație se vinde la 3.100-3.200 de lei/t, la Giurgiulești - 3.600 de lei/t. Grâul furajer este cu 50-100 de lei/t mai ieftin comparativ cu cel alimentar.

Prețul porumbului a crescut și el în toate regiunile din Bazinul Mării Negre. În porturile din Ucraina pe Dunăre valoarea porumbului ajunge la 145 de dolari/t, pe când acum o săptămână era de 135 de dolari/t. În Constanța, creșterea săptămânală a constituit 7 dolari/t, până la 198 de dolari/t.

În R. Moldova, porumbul se vinde cu 3.000 de lei/t în regiunile din Nord ale țării, iar la Giurgiulești prețul ajunge la 3.450 de lei/t. Pe fonul epuizării stocurilor crește și valoarea de tranzacționare la floarea-soarelui. În Nord și Centru prețul de pe loc este de 7.350 - 7.500 lei. În Giurgiulești prețul ajunge la 7.850 de lei/t.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!