В мире

UE va bloca exporturile de produse ucrainene, dacă acestea vor afecta țările vecine

Автор: AgroExpert
export Ucraina - agroexpert.md

Noul Guvern de la Varșovia a obținut concesii din partea Uniunii Europene, în cadrul eforturilor sale de a limita exporturile de alimente ucrainene. Comisarul european pentru comerț a declarat că va controla intrările de produse agro-alimentare dacă acestea riscă să ducă la scăderea prețurilor în Polonia și alte țări vecine Ucrainei.

În luna aprilie 2023, Polonia și Ungaria au introdus embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene, după protestele de amploare ale fermierilor îngrijorați de posibilitatea ca afluxul de produse ucrainene ieftine să provoace o supra-aprovizionare cu cereale pe piețele lor interne. Acele măsuri au contravenit legislației comunitare în domeniul comerțului, scrie agerpres.

Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanții suplimentare țărilor care au graniță cu Ucraina, în vederea prelungirii facilităților pentru produsele ucrainene, începând din luna iunie.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni și cel mai probabil vor include „garanții specifice pentru fiecare țară", care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piața unei anumite țări va fi inundată. În prezent, este evaluat doar impactul asupra întregii piețe UE, ceea ce reduce probabilitatea adoptării de măsuri.

„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei şi altor state membre şi o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanţii specifice pentru fiecare ţară. Vedem că acest impact regional al comerţului şi exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit în mod foarte inegal. El este resimţit în principal de ţările vecine în timp ce, pe ansamblul pieţei UE, nu creează perturbări prea mari”, a susținut Valdis Dombrovskis.

În plus, comisarul european a spus că va demara negocierile pentru o liberalizare reciprocă a comerţului, presând Ucraina să reducă unele dintre propriile sale bariere comerciale pentru a impulsiona exporturile UE, pe măsură ce autoritățile de la Kiev vor demara negocierile de aderare la UE. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!