Mecanismul de licențiere a importului de cereale și oleaginoase ar putea fi introdus până pe 31 decembrie 2024. Despre aceasta a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, după discuțiile cu agricultorii.
Reglementarea urmează să fie dezbătută la ședința Legislativului de joi, 4 iulie.
„Între timp, vom modifica legea, ca să permită Ministerului Agriculturii asemenea intervenții de fiecare dată când există probleme, necesități din partea statului și din partea agricultorilor. Acest mecanism va fi identic cu cel care a existat”, precizează Vladimir Bolea.
Potrivit oficialului, motivul pentru care a fost luată o asemenea decizie este situația complicată a agricultorilor
„Seceta din toamnă a avut consecințe grave pentru roada grâului inclusiv din nordul Republicii Moldova. Consider că licențierea este un instrument în plus pentru agricultori atunci când negociază la preț”, a mai afirmat acesta.
Precizăm că, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, astăzi, 2 iulie. Principalul subiect al discuției a fost necesitatea de a prelungi sistemul de licențiere a importului de cereale și floare soarelui în Republica Moldova.
Te-ar putea interesa și: Fermierii, auziți? Urmează discuții despre licențierea importului de cereale
Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.
Citește și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea
În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.
Recomandăm și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări
Precizăm că, fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.
Află și: Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale
Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțineau că prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.
„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.
Asociația Forța Fermierilor au solicitat o întâlnire cu premierul Dorin Recean și cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură.
Citește și: Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor
Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat modificarea Legii 160/2011, pentru a permite aplicarea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024. Proiectul a fost înaintat și înregistrat luni, 1 iulie, în Parlament.
Citește și: MAIA propune prelungirea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024