Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor vor avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, astăzi, 2 iulie. Principalul subiect al discuției vizează necesitatea de a prelungi sistemul de licențiere a importului de cereale și floare soarelui în Republica Moldova.
„Importul liber de grâu, porumb și floare soarelui este distructiv pentru fermierii autohtoni mici și mijlocii, care și așa se află în starea financiară precară și, totodată, aduce un risc enorm de introducerea restricțiilor pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor moldovenești în România, care se teme de reexporturi din Ucraina”, susțin agricultorii.
Totodată, aceștia se arată nedumeriți că în perioada de 6 luni, când funcționa mecanismul provizoriu de licențiere, guvernare nu a găsit timp suficient pentru modificarea legislației în vederea instituirii unui mecanism permanent, care ar permite să protejeze piața internă.
Precizăm că, ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat modificarea Legii 160/2011, pentru a permite aplicarea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024. Proiectul a fost înaintat și înregistrat luni, 1 iulie, în Parlament.
Citește și: MAIA propune prelungirea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024
„Eu am întrebare către Ministerul Agriculturii. Voi unde ați fost până acum? Cu mare întârziere ați introdus anul trecut mecanismul de licențiere a importurilor cerealelor și floarei soarelui, deși toate țările din Europa de Est au făcut acest lucru mult mai devreme. Ați știut că legislația națională prevede că sistemul provizoriu de licențiere, aplicat în baza deciziei CSE, poate dura maximum 6 luni”, susține fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, într-o postare pe Facebook.
Anterior, Asociația Forța Fermierilor au solicitat o întâlnire cu premierul Dorin Recean și cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură.
Te-ar putea interesa și: Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor
Amintim că, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțineau că prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.
„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.
Recomandăm și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea
Precizăm că, fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.
Află și: Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale