Dimensiunea egalității de gen în sectorul agricol și dezvoltarea rurală, analizate în cadrul unui atelier de lucru

В Молдове

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a valorificat dimensiunea egalității de gen în sectorul agricol și dezvoltarea rurală, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație (FAO). Atelierul de lucru a avut ca scop consultarea publică a Raportului de evaluare a țării prin abordarea diferențelor și inegalităților de gen în activitățile agricole.

„Guvernul Republicii Moldova este preocupat continuu să promoveze principiul egalității de gen, întrucât ne dorim ca fiecare cetățean să aibă acces egal la oportunități în domeniile cheie ale economiei țării noastre. În vederea realizării acestui deziderat, ne angajăm să reducem obstacolele ce stau în calea realizării profesionale a femeilor din sectorul agricol și să sporim implicarea acestora în gestionarea afacerilor și în luarea deciziilor”, a menționat Secretarul de Stat al MAIA, Vasile Șarban.

În cadrul discuțiilor, participanții au identificat problemele specifice cu care se confruntă femeile din mediul rural și au formulat recomandări pentru diminuarea stereotipurilor de gen, pentru consolidarea vizibilității femeilor din mediul rural, precum și a rolului femeilor în agricultură, inclusiv prin elaborarea politicilor, strategiilor și programelor naționale de gen.

„Egalitatea de gen este esențială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, care presupun o lume fără foame, malnutriție și săracie. Noi, cei de la FAO, considerăm că aceste inegalități persistente între femei și bărbați reprezintă un obstacol major în realizarea unei agriculturi eficiente și a dezvoltării rurale. Eliminarea acestora este esențială pentru construirea unor sisteme alimentare și a unei societăți durabile și incluzive”, a menționat Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu.

Evenimentul se înscrie în activitățile dedicate Zilei lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare, precum și ale Campaniei internaționale „16 zile de combatere a violenței în bază de gen”, ce se desfășoară anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, începând cu anul 1991.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку