В Молдове

Fermierii au protestat cu tehnica agricolă la vama Leușeni

Автор: AgroExpert
Fermierii au protestat cu tehnica agricolă la vama Leușeni - agroexpert.md

Fermierii continuă să protesteze. Aceștia s-au îndreptat sâmbătă, 10 februarie, cu tractoarele spre vama Leușeni. Totodată, în semn de proteste au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă pentru 20 de minute.

Amintim că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii. 

Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”

Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.

Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest

Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.

„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.

Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii

În contextul protestelor, Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările Poliției de a intimida fermierii din raioanele Cahul și Cantemir, care au ieșit la protest, pe 7 februarie.

Te-ar putea interesa și: Agricultorii, sub presiunea Poliției: Forța Fermierilor condamnă intimidările

Totodată, precizăm că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au continuat și pe 8 februarie să protesteze cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară.

Citește și: Protestul fermierilor din sudul țării se extinde? Mai multe raioane se alătură

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!