„Refuzul absolut nemotivat a poliției în acordare a asistenței agricultorilor pentru deplasarea în Piața Marii Adunări Naționale, solicitate oficial de organizatorii manifestației, a generat nemulțumirea producătorilor agricoli. Menționăm că în cadrul evenimentului similar din iunie 2023 organizația noastră a conlucrat foarte eficient cu organele de asigurare a ordinii publice, care au organizat «coridorul verde» pentru deplasarea tehnicii agricole în centru capitalei fără nici un deranj pentru locuitorii municipiului. Însă, acum conducerea poliției din start a pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor”, se arată într-un nou comunicat emis de Asociația „Forța Fermierilor”.
Organizatorii protestului susțin că reținerile nocturne a unor participanți la protest, la fel, nu este altceva decât o formă de intimidare a agricultorilor.
„Mai mulți comisari raionali de poliție în stilul perioadei statului capturat telefonau fermierilor și cereau retragerea tehnicii agricole din PMAN sau garantarea neparticipării la protest. Oamenii legii exemplifica cazurile cu rețineri și avertizau agricultorii că ei pot fi următorii cu dosarele penale. Asociația consideră că astfel de măsuri coercitive riscă să ridice gradul de tensiune în rândurile producătorilor agricoli, care sunt disperați la maximum din cauza situației financiare catastrofale. Ei au venit în capitală să-și caute dreptate, nefiind auziți de autoritățile mulți luni, și nu au avut alte scopuri, decât cele economice”, mai menționează aceștia.
Amintim că, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Astfel, tehnica agricolă a rămas în Piața Marii Adunări Naționale, iar fermierii au plecat acasă.
Precizăm că mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.
Potrivit organizatorilor, la acțiunea de protest sunt peste 300 de agricultori, iar numărul tractoarelor ajunge la peste 200 de unități de tehnică agricolă.
Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a menționat că nu exclude faptul că și pe parcursul zilei de 23 noiembrie s-ar putea crea blocaje pe unele trasee.
Potrivit Asociației Forța Fermierilor, aceștia se vor aduna la periferia orașului, iar joi, 23 noiembrie, își vor continua drumul spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.
Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!