В Молдове

Ioniță: În societate circulă mai multe mituri care blamează agricultorii

Автор: AgroExpert
fermieri agricultori ioniță - agroexpert.md

În ciuda unor mituri persistente care circulă în spațiul public și îi blamează pe agricultori, aceștia sunt, de fapt, motorul dezvoltării economice în Republica Moldova. Aceste mituri au fost demontate într-o analiză detaliată a performanțelor agricole de către expertul economic Veaceslav Ioniță.

Primul mit sugerează că agricultorii moldoveni sunt ineficienți, însă realitatea este cu totul alta.

„În ultimii 20 de ani, producția pe cap de angajat în agricultură a crescut de la niveluri dezastruoase (era de 5 ori mai mică) la aproape egalitate cu media națională. Acest lucru indică faptul că, comparativ cu celelalte sectoare ale economiei, agricultura s-a dezvoltat cel mai rapid. Deși suntem într-o situație precară în Moldova, este singurul sector care a avut o performanță notabilă este agricultura”, susține expertul.

Al doilea mit enunțat de Veaceslav Ioniță este despre competitivitatea agricultorilor redusă, comparativ cu alte țări precum Ucraina. Cu toate acestea, 45% din producția moldovenească exportată constă în produse agricole sau prelucrate agricol (produse alimentare), situând agricultura în fruntea exporturilor naționale.

„În cei 33 de ani de independență, Republica Moldova nu a reușit să identifice sectoare performante care să ne facă eficienți pe plan extern. Desigur, suntem mai slabi în comparație cu Ucraina, însă, în afară de producția agricolă, nu am identificat nicio altă ramură, aici nu putem vorbi de IT, pentru că e vorba de servicii sau despre automotive, care sunt dominate de companii străine. Dacă eliminăm industria auto, agricultura reprezintă în general 60% din totalul exporturilor”. Nu avem alte ramuri performante, iar să le spunem lor să fie competitivi și eficienți este absurd. Întrebarea este, da cine altcineva este competitiv?”, explică analistul.

Ioniță face referire și la acuzațiile aduse agricultorilor că nu plătesc impozite.

„De fapt, agricultorii plătesc acciza pentru motorină, care, în mod normal, nu ar trebui să fie impozitată. Acciza este un fel de impozit de lux sau, în cazul motorinei, este un impozit pentru utilizarea drumurilor naționale. Tractoarele și combinele agricole nu sunt bunuri de lux, iar ele nu circulă pe drumurile naționale. Este nejustificat faptul că agricultorii plătesc aproximativ 1 miliard de lei acciza. În al doilea rând, atunci când ne încălzim în casă și avem căldură, gazul este procurat în valută, iar valută este adusă în țară doar de două entități: persoanele care lucrează peste hotare și agricultorii. Pentru a putea importa bunuri, avem nevoie de valută. Este important de menționat că, pe lângă forța de muncă exportată care aduce valută în țară, agricultorii reprezintă a doua sursă majoră de valută. Nu putem să luăm în calcul automotivele  pentru că nu e ramura noastră”, a conchis Ioniță.

Anterior, expertul economic sublinia că prețurile la producția agricolă în acest an a scăzut de două ori, față de anul trecut. De la 28% la porumb, până la 53,7% la floarea soarelui. În schimb, fertilizanții de atunci sau scumpit de 3-4 ori, costurile cu forța de muncă a crescut de 1,7 ori, motorina e mai scumpă de 1,5 ori.

Amintim că, întâlnirea de vineri care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Astfel, tehnica agricolă a rămas în Piața Marii Adunări Naționale, iar fermierii au plecat acasă, în așteptarea unei noi întâlniri cu autoritățile.

Precizăm că mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.

Potrivit organizatorilor, la acțiunea de protest sunt peste 300 de agricultori, iar numărul tractoarelor ajunge la peste 200 de unități de tehnică agricolă.

Precizăm că pe parcursul zilei de miercuri, 22 noiembrie, agricultorii au blocat circulația rutieră pe șoseaua Hîncești din capitală, la intrarea în Chișinău.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a menționat că nu exclude faptul că și pe parcursul zilei de 23 noiembrie s-ar putea crea blocaje pe unele trasee.

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că pe 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la proteste masive.

Astfel, începând cu primele ore ale zilei de 22 noiembrie, agricultorii din mai multe regiuni ale țării și-au început deplasare cu tehnică agricolă spre capitală.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, aceștia se vor aduna la periferia orașului, iar joi, 23 noiembrie, își vor continua drumul spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!