Agricultorii protestatari intenționează să blocheze traseul care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița. Astfel, Poliția Republicii Moldova recomandă șoferilor să evite acest traseu.
Update 14:50
În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către și dinspre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt. Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic.
„În această situație, recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, precizează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
Agricultorul Sergiu Stefanco a menționat că, fermierii nu vor debloca vama Leușeni până președinta Maia Sandu, șeful legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni la discuții.
„Vama Leușeni este blocată. Ăsta-i protestul fermierilor. Așteptăm conducerea țării să reacționeze. Solicităm să vină la discuții prim-ministrul Republicii Moldova, președintele Parlamentului și doamna Maia Sandu. Stimați cetățeni, ne cerem scuze și vă rugăm să folosiți alte puncte de trecere a frontierei”, a afirmat agricultorul într-un video publicat pe Facebook.
Știrea inițială
„În contextul în care aceștia nu și-au anunțat prealabil intenția, venim acum cu solicitarea către șoferii care și-au planificat deplasarea în România prin acest punct să evite acest traseu de deplasare”, anunță Poliția Republicii Moldova.
Amintim că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii.
Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”
Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.
Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest
Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.
„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.
Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii
În contextul protestelor, Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările Poliției de a intimida fermierii din raioanele Cahul și Cantemir, care au ieșit la protest, pe 7 februarie.
Te-ar putea interesa și: Agricultorii, sub presiunea Poliției: Forța Fermierilor condamnă intimidările
Totodată, precizăm că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au continuat și pe 8 februarie să protesteze cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară.
Citește și: Protestul fermierilor din sudul țării se extinde? Mai multe raioane se alătură
Mai mulți fermieri din alte raioane s-au alăturat pe 9 februarie protestelor agricultorilor din raioanele Cahul și Cantemir.
Protestele au continuat și pe 10 februarie. Agricultorii s-au îndreptat cu tractoarele spre vama Leușeni. Totodată, în semn de proteste au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă pentru 20 de minute.
Află și: Fermierii au protestat cu tehnica agricolă la vama Leușeni
Precizăm că, fermierii protestatari continuă să protestez și pe 12 februarie.
În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, Asociația Forța Fermierilor se arată nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii protestatari.
Recomandăm și: Sectorul agricol, în declin. Fermierii cer dialog cu autoritățile