В Молдове

Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat noului Cod Vamal

Автор: AgroExpert
Agenți economici regiunea transnistreană Cod Vamal - agroexpert.md

Serviciul Vamal precizează că toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat cerințelor stabilite de prevederile noului Cod vamal.

„Din prima zi lucrătoare a anului curent (2 ianuarie 2024), mai mulți agenți economici din regiunea transnistreană au depus declarații vamale conform noilor cerințe legale, la importul mărfurilor, inclusiv prezentând certificate de origine preferențiale, ceea ce denotă cu certitudine despre faptul că au fost în cunoștință de cauză despre aplicabilitatea prevederilor noului Cod vamal”, anunță Serviciul Vamal.

Totodată, toți agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar dispun de conturi trezoreriale, iar când apare obligația de achitare a taxelor vamale, acestea sunt achitate integral, fără impedimente.

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, obiectivul căruia este uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene. Noul Cod vamal al Republicii Moldova menționează că scutirile anterioare introduse în legea cu privire la tariful vamal au fost abrogate.

În acest context, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat o adresare video către conducerea de la Chişinău în care se arată indignat de faptul că oamenii de afaceri din Transnistria trebuie să achite aceste taxe vamale.

„Colectarea forțată a taxelor vamale de la entitățile economice din stânga Nistrului nu reprezintă valori europene, însă o încălcare a dreptului la activitatea antreprenorială. Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul de a desfășura activitate economică externă cu Uniunea Europeană prin programul DCFTA, iar autoritățile de la Chișinău au făcut totul pentru a pune o spiță în roți la această decizie. Voi sunteți cei care nu deschideți conturi bancare pentru întreprinderile noastre, care sunt înregistrate în Republica Moldova”, a declarat Krasnoselski.

Citește și: Agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!