|
După 25 de ani, în Moldova, sunt plantate vii cu butași autohtoni cu calități biologice superioare După 25 de ani, în Republica Moldova, în premieră, este înființată o plantație de viță de vie cu material săditor de soiul Viorica cu calități biologice superioare de categoria „Certificat”, produs local. Butașii de categoria „Certificat” vor asigura viticultorii cu plantații viticole longevive, plante sănătoase, recolte înalte și struguri calitativi. Detalii.
|
|
Forța Fermierilor anunță proteste: Compensațiile la motorină, praf în ochi Asociația „Forța Fermierilor” a venit cu o reacție după ce, în cadrul ședinței de ieri, Guvernul a decis că va oferi 200 de milioane de lei producătorilor agricoli, din bugetul de stat, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină. Detalii.
|
|
Moldova renunță la dolar pentru achitarea gazului rusesc Gazprom a confirmat oficial volumele de gaze naturale contractate pentru a fi furnizate în Republica Moldova în luna mai 2022, anunță întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz. Detalii.
|
|
Игорь Ганя: «Суть нашего бизнеса – эмоция, которая дорогого стоит» Интервью редактора agroexpert.md с владельцем Ganea Group Игорем Ганя. В интервью вы узнаете: почему эмоция, дорогого стоит? На какой мёд стоит делать ставки молдавскому пчеловоду? И в чем связь между пасекой и IT? Детали.
|
|
Noutatea vine de la Deutz Fahr – Un nou tractor de putere mare: modelul 8280 TTV în curînd la Dealer-ul oficial AGROMOTOR PREMIUM Noul tractor 8280 TTV, produs în cea mai modernă fabrică de productie din Europa, DEUTZ-FAHR Land din Lauingen, Germania, reprezintă cea mai avansată tehnologie „Made in Germany”. Proiectat și dezvoltat pentru cele mai exigente aplicații agricole, noul tractor completează gama de putere mare a producătorului german, concentrându-se pe noile tehnologii la dispoziția fermierului: putere dinamică, conectivitate, confort și fiabilitate – liniile directoare pentru proiectarea acestui utilaj. Detalii. |
|
VERBEN™ - FUNGICIDUL NR 1 DIN T1! Un nou star în combaterea bolilor la culturile de cereale păioase! Principalele boli care afectează puternic culturile de cereale păioase își fac apariţia chiar din primăvară, cum ar fi făinarea, pătarea în ochi, septorioza, iar dacă factorii de mediu sunt favoribili și restul bolilor pot aparea mai devreme. Detalii. |
|
Sampo Rosenlew Comia C12: финский «медведь» едет в Молдову Второе поколение комбайнов COMIA – это, прежде всего, воплощение опыта, полученного на основе откликов фермеров-владельцев более 40 000 комбайнов SAMPO ROSENLEW, проданных финской машиностроительной компанией за 65 лет. Более того, серия комбайнов COMIA – это еще и задел на будущее, успешная попытка предвосхитить ожидания европейских фермеров от машины нового поколения. Наконец, как и все комбайны SAMPO, COMIA отличается исключительной эффективностью и надежностью. Detalii. |
|
Игорь Тагадюк: "Мы еще можем успеть встроиться в позитивный тренд цен на пшеницу урожая-2021" В кулуарах недавнего совещания руководства Минсельхозпищепрома MAIA и парламентской комиссии по сельскому хозяйству с представителями фермерских организаций-зернопроизводителей последним было обещано, что вопрос отмены запрета на экспорт пшеницы будет решен уже в первой декаде мая. Detalii.
|
|
«Открывайте ворота складов шире», или где хранить молдавское зерно урожая-2022 Как сообщал Agroexpert.md, вчера в минсельхозпищепроме MAIА состоялось совещание руководства министерства и главы парламентской комиссии по сельскому хозяйству с представителями ассоциаций сельхозпроизводителей и экспортеров, посвященное «трудностям в связи с экспортом зерновых». Детали. |
|
MAIA: Se poartă discuții cu India, China și Egipt în vederea intensificării exportului de mere Producătorii moldoveni de mere au început să-și diversifice piețele de desfacere a fructelor. În ultimele săptămâni s-a intensificat exportul pe piețele UE, CSI și Orientul Mijlociu. Astfel, în rezultatul mai multor întâlniri și dezbateri cu pomicultorii și cu Asociațiile de profil și grație conlucrării producătorilor cu Guvernul și cu misiunile diplomatice, au fost sporite exporturile în România și alte țări. Cele mai mari rețele comerciale de peste Prut vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie - aprilie, pe această piață au ajuns peste 4 000 tone și exportul continuă. Detalii. |
|
Igor GRIGORIEV: ”Solicităm deblocarea exportului de grâu, lucru imperativ necesar pentru economia națională, inclusiv pentru sectorul agroalimentar” Președintele Asociației Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE”, Igor Grigoriev a participat la ședința de lucru la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimenatre de ieri, 26 aprilie 2022, în contextul interdicției de a exporta producția agricolă de cereale, în special de grâu, care a fost instituită în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 2 din 25 februarie 2022 și nr. 3 din 27 februarie 2022 privind interzicerea exportului porumbului și grâului. După discuțiile purtate la MAIA, Igor Grigoriev ne-a comunicat că în beneficiul producătorilor și exportatorilor, în aceste zile vor adresa scrisori către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, către prim-ministra Natalia Gavrilița, către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu și către Președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, Vladimir Bolea, prin care vor solicita deblocarea exportului de grâu. Detalii.
|
|
Proiectul Legii zootehniei aprobat de Executiv Executivul a aprobat ieri proiectul Legii zootehniei, în vederea dezvoltării durabile a sectorului zootehnic și armonizării legislației naționale cu legislația UE. Documentul urmărește sporirea calității și competitivității produselor de origine animală și promovarea acestora pe piața internă și externă, susținerea deținătorilor de animale în implementarea tehnologiilor avansate și a proiectelor inovaționale în domeniul zootehniei, creșterea productivității animalelor, crearea de noi rase, tipuri și linii de animale cu un potențial productiv înalt. Detalii.
|
|
Vitalie Gorincioi: "Sectorul fructelor din țara noastră parcurge o perioadă fără precedent" La Chișinău a avut loc, ieri, Adunarea Generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”. La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu, care a reliefat necesitatea dezvoltării durabile a sectorului de fructe, prin identificarea oportunităților de export, sporirea competitivității, diversificarea lanțurilor valorice și fortificarea cooperării între producători. Detalii.
|
|
Mii de tone de îngrășământ natural sunt oferite gratuit fermierilor din România Îngrășăminte gratuite pentru fermieri. Pe fondul scumpirilor și a crizei din sectorul inputurilor, producătorii agricoli pot alege alternative mai ieftin și accesibile în acest an. Este vorba despre nămolul provenit din canalizarea municipiului Arad şi tratat la staţia de epurare de lângă oraş, care deja pentru anul 2021 a reprezentat o cantitate de 8.000 de tone, folosite pentru fertilizarea unor terenuri agricole. Detalii.
|