Fermierii solicită de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Președinta Maia Sandu. În cazul în care în următoarele 2 zile nu vor obține o întrevedere, aceștia susțin că revin în PMAN și că vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.
Într-un comunicat de presă, Asociația Forța Fermierilor condamnă poziția Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, referitor la moratoriului țintit pentru fermierii, care se află în mare dificultate de plată, la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procedurii de insolvabilitate.
„Pentru toți agricultorii, care au venit azi în PMAN a fost un șoc să asculte bâlbâiala domnului Bolea despre faptul că nu este posibil de introdus moratoriu țintit și de creat comisia specială pentru examinarea fiecărui dosar prin dispoziția CSE. Oamenii de la sate, care se ocupă cu lucruri concrete, nu pot înțelege cum este posibil cu atâta ușurință de renunțat de proprii promisiuni și să-și schimbe poziții peste noapte. În același timp, fermierii așa și nu au auzit mesajul prim-ministrului despre compensații.
Tot ce s-a întâmplat producătorii agricoli au catalogat drept bătaia de joc față de ramura agricolă și în special față de fermierii micro, mici și mijlocii disperați, care se află în pragul falimentului. Din păcate, încercările noastre de a avea azi întălniri cu cineva din conducerea țării nu s-au soldat cu nici un rezultat. Toți au invocat agendă foarte încărcată. Chiar dacă spiritele în rândurile fermierilor s-au încins, totuși conducerea organizației a reușit să calmeze spiritele în contextul existenței interzicerii de către poliția a marșurilor cu tehnica agricolă în legătură cu vizita de două zile a delegațiilor străine. Agricultorii încă odată au demonstrat responsabilitate față de reputația țării”, se arată în comunicatul emis.
Totodată, fermierii au decis unanim că dacă în următoarele 2 zile nu vor avea întâlnirea cu Prim-ministru, Președintele Parlamentului și Președintă, luni agricultorii revin în PMAN și vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.
„Din start cerem scuze de la locuitorii capitalei pentru incomoditățile care urmează. Vom încerca ca acest disconfort să fie simțit la maximum de către cei de la guvernare și la minimum de populația municipiului”, au mai declarat fermierii.
Precizăm că, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat.
Amintim că, mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.
La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.
Ulterior, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Conducerea Asociației Forța Fermierilor anunță că urmează să fie constituită o comisie specială, iar răspunsurile definitive ale autorităților vor fi anunțate luni, 27 noiembrie.
Citește și: Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea
Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!