Știri din Moldova

Fermierii afectați de secetă își vor primi compensațiile prin AIPA

Author: AgroExpert
Fermierii afectați de secetă își vor primi compensațiile prin AIPA - agroexpert.md

Ajutorul pentru compensarea parțială a pierderilor înregistrate din cauza secetei și arșiței va fi distribuit fermierilor prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA)

Proiectul Regulamentului stabilește modul de calculare și acordare a sprijinului financiar destinat compensării pierderilor suferite la culturile de porumb și grâu din anul 2024, precum și criteriile de eligibilitate și procedurile administrative necesare pentru accesarea acestui sprijin.

Odată cu aprobarea Regulamentului, va începe procedura de depunere a dosarelor, care se va desfășura pe o perioadă de 20 de zile lucrătoare, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). După evaluarea și aprobarea cererilor, va fi demarată transferarea mijloacelor bănești în conturile fermierilor afectați de calamitățile naturale din anul 2024, care au depus solicitările de acordare a ajutorului.

Sprijinul financiar este destinat compensării parțiale a pierderilor înregistrate din cauza secetei și arșiței puternice, pentru culturile de grâu și porumb.

Amintim că, mai mulți agricultori cereau autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților.

„Fermierii din zona de sud a Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea față de situația dezastruoasă, care practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile mari la credite oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real”, se menționează în adresare.

Recomandăm și: Agricultorii cer declararea situației excepționale în raioanele din sudul țării

Ulterior, prim-ministru Dorin Recean a invitat reprezentanții sectorului agricol la discuții. 

Citește și: Recean, la apelul agricultorilor: „Îi voi invita la discuții

Totodată, Asociația Forța Fermierilor declara că va participa la discuțiile de la Guvern doar dacă vor fi prezenți Președintele Parlamentului, Igor Grosu, reprezentații Comisiei Speciale a Parlamentului (creată pentru situația din Agricultură) și Președinta țării Maia Sandu.

Află și: Criza din agricultură: Fermierii cer discuții cu Maia Sandu și Igor Grosu

Totuși, mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr au discutat cu Prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre modalitățile de depășire a situației dificile în care se află sectorul agricol, urmare a secetei și temperaturilor extreme din această vară.

Te-ar putea interesa și: Guvernul va aloca 100 mln de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor 

Nemulțumiți de deciziile MAIA, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că ia în considerare organizarea protestelor și va iniția consultări la nivel național cu agricultorii, pentru a crea o forță de presiune publică asupra autorităților. Membrii asociației se declară profund nemulțumiți de lipsa de acțiune a Guvernului și Parlamentului în fața crizei din agricultură.

Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție oficială după ce fermierii au anunțat că vor organiza proteste din cauza dificultăților întâmpinate în acest an agricol. Potrivit unui comunicat al instituției, una dintre soluțiile aflate în analiză este adoptarea unui model de ordonanță inspirat de cel românesc, care ar putea presupune declararea stării de urgență în agricultură.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!