Producătorii agricoli că mai au la dispoziție 10 zile pentru a solicita suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante acumulate până la data de 19 septembrie 2024. Aceasta înseamnă că toți agricultorii care au datorii restante față de bănci, prestatori de inputuri, companii de creditare sau pentru achitarea impozitelor au oportunitatea de a depune cererile necesare pentru a beneficia de suspendarea plăților.
Termenul limită pentru depunerea cererilor este 19 octombrie 2024. Debitorul notifică creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și invocă incidența situația financiară curentă.
Conform Legii nr. 240/2024, producătorii agricoli care au contracte de credit, împrumut, leasing, contracte de vânzare-cumpărare a inputurilor agricole sau datorii pentru achitarea impozitelor și a majorărilor de întârziere pot beneficia de suspendarea automată, pentru o perioadă de 6 luni, a obligației de plată a datoriilor restante acumulate până la intrarea în vigoare a legii.
Prevederile legale se aplică debitorilor care au obținut credite/împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole, în baza unor contracte sau acorduri adiționale încheiate între 1 septembrie 2023 și 1 septembrie 2024, și ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta pedologică și atmosferică din anul 2024.
În plus, suprafața prelucrată afectată trebuie să constituie cel puțin 50%.
„Această lege sprijină agricultorii care se confruntă cu dificultăți economice cauzate de situațiile excepționale cu caracter natural din anul 2024, oferindu-le un răgaz pentru a-și gestiona resursele financiare și pentru a se concentra pe redresarea activităților agricole”, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Amintim că, în contextul efectelor devastatoare ale secetei pedologice și atmosferice din 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.
Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament.
Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor
Totuși, Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.
Fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.
Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor
Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.
Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.
Recomandăm și: Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției
Apoi, fermierii protestatari au anunțat că vor participa pe 25 septembrie la discuții cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea vine în contextul nemulțumirilor legate de legea prin care fermierii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor.
Citește și: De la protest, la discuții: Fermierii se vor întâlni cu Maia Sandu
Totuși, aceștia s-au arătat indignați că întrevederea a fost cu ușile închise.
Te-ar putea interesa și: Legea privind amânarea datoriilor: Care articole creează confuzii printre fermieri
În cadrul întâlnirii, agricultorii au înaintat mai multe cerințe care ar remedia situația din domeniul agrar. Totodată, au criticat legea care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, susținând că nu aduce beneficii nici agriculturii, nici fermierilor.
Află și: Fermierii au înaintat câteva cerințe președintei. Ce spune Maia Sandu
Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, articolele 3, 4 și 6 ale prezentei legi sunt în disonanță și creează confuzii.
Recomandăm și: Legea privind amânarea datoriilor: Care articole creează confuzii printre fermieri