Агроменеджмент

Самое интересное за неделю с 15-21 ноября

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

Istoria tânărului revenit din Italia care și-a deschis o pizzerie în Moldova
Şi acasă se poate. Un tânăr, care a muncit mai mulţi ani în Italia, şi-a deschis la Chişinău o pizzerie. Acesta spune că pandemia i-a afectat afacerea, dar încearcă să se descurce. Mai mult, în timpul stării de urgenţă, acesta a livrat pizza mai multor spitale pentru a susţine medicii din prima linie, relatează Mesager.
Detalii pe agroexpert.md

Două vinării de stat din Moldova își unesc eforturile pentru a depăși criza perioadei pandemice
Vinăriile din Republica Moldova resimt o scădere a numărului de turiști cauzată de perioada pandemică. Reprezentanții acestei industrii care propulsează economia țării, consideră că turismul local necesită o atenție sporită din partea publicului și a consumatorilor de branduri de țară. Pentru a crea un circuit viniviticol prietenos, două întreprinderi de stat, Cricova și Mileștii Mici, vor organiza în decursul lunii curente un maraton – wine run, în care se pot înscrie cei care doresc să promoveze și să susțină turismul viniviticol.
Detalii pe agroexpert.md

Vadim Guțu: ”Cantitatea de miere obținută anul acesta este destul de bună”
Vadim Guțu este un apicultor din Râșcani cu o experiență de circa două decenii, apicultura fiind o activitate de suflet, căci fermierul crește și fructe împreună cu familia, în special căpșuni. Chiar dacă greutăți există, atât de ordin pandemic, cât și condițiile meteo mai dificile, apicultorul susține că este mulțumit de rezultatele obținute în acest an.
Detalii pe agroexpert.md

VIDEO: Gospodarii din Moldova renunță la ocoalele de porci pentru că nu au cu ce hrăni animalele
Să crești porcine nu mai este convenabil. Gospodarii renunță la ocoalele de porci pentru că nu au cu ce hrăni animalele. Se întîmplă chiar și în satul Țîra din raionul Floreși, cunoscut pentru numărul mare de porci care, până nu demult, se plimbau pe malul râului Răut.
Detalii pe agroexpert.md

Peste 90% din mierea produsă în Moldova este vândută pe piața Uniunii Europene
Uniunea Europeană este principalul partener comercial al apicultorilor din Republica Moldova. Mai mult de 90% din mierea produsă în țară ajunge pe piața comunitară. Principalele state importatoare sunt Italia, Franța, România, Polonia și Germania. Totodată, UE este și una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru acest sector.
Detalii pe agroexpert.md

Prelucrarea solului fără plug crește cu adevărat fertilitatea solului? – Date noi
O parte din percepțiile legate de prelucrarea superficială a solului, renunțarea la plug și semănatul direct în miriște au fost zdrobite în cadrul unui studiu care arată că doar adoptarea acestor tehnologii nu cresc automat fertilitatea solului, alți factori contribuind, de asemenea, la obținerea unui nivel mai ridicat de humus.
Detalii pe agroexpert.md

VIDEO: Miezul de nucă s-a scumpit în anul 2021: Preț dublu la piață
Şi preţul miezului de nucă a crescut, în acest an. În timp ce la punctele de colectare a miezului de nucă acesta este cumpărat cu până la 120 de lei un kilogram, la tarabele din Piaţa Centrală produsul este vândut dublu. Vânzătorii spun că de vină ar fi pandemia, dar şi recolta mică din cauza îngheţurilor din această primăvară.
Detalii pe agroexpert.md

Запчасти из Германии от GRANIT PARTS для качественного ремонта вашей сельхозтехники!
Компания GRANIT PARTS является одним из крупнейших в Европе поставщиков запасных частей к сельхозтехнике, которая входит в группу компаний Wilhelm FRICKE.Мы пообщались с руководителем экспорта в страны Восточной Европы GRANIT PARTS господином Бёрном Ланге, который ответил на вопросы и рассказал о преимуществах, которые могут получить аграрии, сотрудничая с GRANIT PARTS.
Продолжение на agroexpert.md

Igor Grigoriev: ”Exportul de cereale va dura până în primăvara anului 2022”
După ce anul trecut s-a strâns una din cele mai mici recolte de grâne din ultimii 20 de ani, fapt ce a dus la apariția unor temeri că vom avea o criză alimentară și au fost impuse anumite restricții la exportul de cereale. În acest an, roada este una destul de bogată și Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” susține că exporturile de cereale din țară vor fi reluate. Totodată expertul ne-a comunicat că prețul la cereale este unul relativ bun, ba chiar este în continuă creștere.
Detalii pe agroexpert.md

ÎMM-urile din Moldova vor fi premiate în cadrul unui eveniment marca Pria
PRIAevents revine în Moldova la final de an cu un eveniment deosebit, dedicat Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care reprezintă una dintre cele mai importante verigi ale economiei din Moldova. Pe 18 noiembrie, va avea loc online Pria SMEs Conference&Awards, Gala de premiere a ÎMM-urilor, care au avut rezultate bune, au creat produse noi, au accesat fonduri, au exportat, au implementat tehnologii noi și nu numai.
Detalii pe agroexpert.md

Sergiu Tutovan: ”80% din struguri au fost cu anumite probleme în acest an”
Viticultorii au un obicei util și practic, după recoltarea strugurilor, să facă totalizări realiste despre roada obținută și să pregătească plantațiile pentru anul viitor. APSM Cahul în cadrul proiectului APM al USAID, a desfășurat o instruire teoretico-practică cu genericul “Operațiunile post-recoltare în plantațiile viticole, soiuri de masă crescute pe sistemul Pergola și pregătirea lor pentru iarnă”. Evenimentul a avut loc în exploatația agricolă “Agroden Grup” SRL din orașul Taraclia.
Detalii pe agroexpert.md

Granturi pentru promovarea protecției integrate a plantelor în sectorul pomicol
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) intenționează să acorde granturi pentru dezvoltarea parteneriatelor și implementarea inițiativelor educaționale de promovare a protecției integrate a plantelor în sectorul pomicol. Activitățile finanțate urmează să faciliteze conformarea fructelor moldovenești cu cerințele specifice ale importatorilor din piața Uniunii Europene sau alte piețe netradiționale privind nivelul reziduurilor de produse de uz fitosanitar, iar pe termen lung vor contribui la reducerea impactului sectorului asupra mediului și climei, asigurând în același timp profituri economice echitabile pentru fermieri.
Detalii pe agroexpert.md

Vasile Șarban: ”Nu există motive de panică pentru că astfel de ani noi am mai avut și totuși producție a fost”
Condițiile climaterice din acest an au determinat prelungirea campaniei de recoltare a culturilor din grupa II. Potrivit datelor oferite de către Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, până în prezent, au fost recoltate 330 mii tone de sfeclă de zahăr, 1259,21 mln tone de porumb și 57,5 mii tone de soia.
Detalii pe agroexpert.md

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!