Nemulțumiți de întâlnirea cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, fermierii continuă să protesteze și pe 15 februarie. Aceștia și-au scos tehnica agricolă pe drumurile naționale din țară, dar și la vama Leușeni-Albița și Costești-Stânca.
Fermierii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Criuleni au anunțat că vin la Vama Leușeni la orele 9:00. Aceștia au reiterat că agenții economici și călătorii să evite azi traversarea hotarului prin această vamă și au regretat că ieri autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a redirecționa traficul.
„Fermierii consideră că acest lucru se face premeditat, în scopul generării confruntărilor la punctul de trecere. Protestatarii așteaptă un dialog cu conducerea țări (nu cu ministrul Agriculturii) și menționează că revendicările lor au fost vociferate public. Principalele două țin de îndeplinirea promisiunii cu motorină română și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023. Altfel ei sunt falimentați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară”, precizează Asociația Forța Fermierilor.
Totodată, agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir începând cu orele 10:00 posibil vor avea mișcări cu tehnică agricolă pe traseu Cantemir - Cahul și Cahul - vama Oancea. Aceștia insistă asupra întâlnirii cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Începând cu orele 10:00 orașul Fălești va fi blocat în zona centurii cu tehnică agricolă, iar frermierii din raioanele Rezina și Orhei rămân pe traseu Orhei-Rezina, la intersecția lângă satul Bușăuca.
Agricultorii din raionul Rîșcani ies cu tehnică agricolă lângă vama Costești-Stânca, iar fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău - Dubăsari.
De asemenea, fermierii din raionul Telenești se adună la orele 10:00 la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău - Soroca și posibil vor avea mișcări cu tehnica agricolă.
Precizăm că, Vladimir Bolea, a mers pe 14 februarie la Cahul pentru a discuta cu protestatarii. Potrivit imaginilor video postate pe rețelele de socializare, oficialul a încercat să le explice agricultorior că urmează să demareze procesul de alocare a compensațiilor. DE cealaltă parte, fermierii i-au spus că așteaptă să discute cu cineva care poate lua decizii și au părăsit sala de ședințe, cerând o întrevedere cu conducerea țării.
Totuși, potrivit comunicatului emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în urma întâlnirii dintre Vladimir Bolea și agricultorii din raionul Cahul au fost clarificate câteva aspecte, inclusiv alocarea a 50 de milioane de lei ca sprijin financiar pentru a atenua efectul secetei din 2023 asupra porumbului.
„În zona de sud, agricultorii vor primi până la 2.500 lei/ha. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, va fi lansat apelul de depunere a dosarelor. Acest lucru va fi anunțat suplimentar, în mod oficial”, informează MAIA.
Totodată, institutele de cercetare și-au propus ca sarcină elaborarea programelor speciale de dezvoltare a agriculturii pentru zona de sud a Republicii Moldova. Sectorul agricol va fi sprijinit prin cercetare pentru a răspunde eficient noilor necesități și tendințe.
Îmbunătățirea infrastructurii de irigații este recunoscută ca fiind o necesitate pentru revigorarea agriculturii în regiune. Autoritatea anunță că acțiunile de reabilitare au început. În acest sens, 25 milioane de dolari sunt alocați pentru sistemele de irigare din Alexandru Ioan Cuza, Etulia, Ștefan-Vodă și Briceni.
Amintim că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii.
Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”
Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.
Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest
Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.
„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.
Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii
În contextul protestelor, Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările Poliției de a intimida fermierii din raioanele Cahul și Cantemir, care au ieșit la protest, pe 7 februarie.
Te-ar putea interesa și: Agricultorii, sub presiunea Poliției: Forța Fermierilor condamnă intimidările
Totodată, precizăm că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au continuat și pe 8 februarie să protesteze cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară.
Citește și: Protestul fermierilor din sudul țării se extinde? Mai multe raioane se alătură
Mai mulți fermieri din alte raioane s-au alăturat pe 9 februarie protestelor agricultorilor din raioanele Cahul și Cantemir.
Protestele au continuat și pe 10 februarie. Agricultorii s-au îndreptat cu tractoarele spre vama Leușeni. Totodată, în semn de proteste au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă pentru 20 de minute.
Află și: Fermierii au protestat cu tehnica agricolă la vama Leușeni
În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează și se extind geografic, Asociația Forța Fermierilor se arată nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii protestatari.
Recomandăm și: Sectorul agricol, în declin. Fermierii cer dialog cu autoritățile
Precizăm că, fermierii protestatari au protestat și pe 12 februarie, blocând punctul de trecere a frontierei Leușeni.
Citește și: Protestul ia amploare. Update: Fermierii au blocat vama Leușeni
Agricultorii continuă și pe 13 februarie să protesteze cu tehnica agricolă pe traseele naționale, dar și la vama Leușeni. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, ar fi refuzat întâlnirea cu reprezentanții protestatarilor, deși aceasta ar fi fost convenită vineri.
Te-ar putea interesa și: Protestul fermierilor continuă. Vama Leușeni ar putea fi iar blocată
Totodată, concretizăm că, în timp ce agricultorii din sud continuă să protesteze, în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
Află și: Denis MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune
Punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost din nou blocat pe 13 februarie. Agricultorii protestatari susțin că au recurs la această acțiune din cauza refuzului autorităților de a purta discuții.
Ulterior, drumul de acces spre postul vamal Leușeni - Albița a fost deblocat, însă au anunțat că ar putea fi paralizat din nou. Fermierii protestatari au dat răgaz Guvernării până pe 14 februarie la ora 9:00 să caute soluții și să vină la dialog.
Recomandăm și: Ultimatum: Fermierii așteaptă autoritățile la dialog sau continuă paralizarea traficului la vamă
Fermierii din mai multe raioane ale Republicii Moldova protestează și pe 14 februarie. Astfel, aceștia au ieșit cu tehnica agricolă pe mai multe drumuri naționale, dar și la vama Leușeni.
Ulterior, aceștia au blocat drumul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița.
Precizăm că, premierul Dorin Recean a anunțat că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, îi va aștepta pe fermierii protestatari la discuții pe 14 februarie, la Cahul, acolo unde sunt cei mai mulți agenți economici care au avut de suferit de pe urma secetei.
De cealaltă parte, unul dintre protestatari, Sergiu Stefanco, a afirmat că fermierii nu au ce discuta cu Vladimir Bolea, pentru că nu ar fi un factor de decizie, dar unul de manipulare.
Citește și: Fermierii refuză dialogul cu Bolea? „Vrem cu cei care pot hotărî ceva”