Moldova

Fermierii au fost auziți? Legea cu privire la secetă va fi modificată

Author: AgroExpert
Legea cu privire la secetă va fi modificată - agroexpert.md

Legea care prevede sprijinirea agricultorilor afectați de secetă va fi modificată. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca.

„Am înregistrat Proiectul de Lege privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024. Proiectul înregistrat vine cu un șir important de îmbunătățiri a Legii 240/2024”, specifică Alexandr Trubca.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară:

  • Se schimbă termenul limită de aplicare a legii, nu 6 luni cum era inițial, ci până pe 31.10.2025.
  • Se introduce prevederea expresă că legea se aplică la toate datoriile curente ale agricultorilor, indiferent de data nașterii datoriei și nu doar la cele formate în perioada 1 septembrie 2023 - 1 septembrie 2024.
  • În calitate de beneficiari ai legii alături de agricultori, se includ și furnizorii de inputuri.
  • Se exclude prevederea privind gradul de afectare a unei suprafețe de 50% în proporție de 60%.
  • Se introduce limita de 3.500 de hectare deținuți pentru eligibilitatea beneficiarilor.
  • Se introduce limita de maxim 20% a suprafeței de livezi și legume în portofoliul agricol pentru eligibilitate.
  • Se interzice concesionarea contractelor pentru creditori fără acceptul debitorului.
  • Se interzice proprietarilor terenurilor pe perioada efectului legii să încheie contracte de arendă cu alți agricultori (să treacă la alți agricultori) dacă obligațiile contractuale pentru 2024 au fost respectate.

„Suplimentar, după aprobarea legii în cauza, în comun acord cu experții din domeniu vom purcede la elaborarea unui instrument de capitalizare a agricultorilor din Republica Moldova”, a adăugat președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca.

Amintim că, Forța Fermierilor, din start, a avut o poziție critică față de legea secetei. Aceasta a înaintat mai multe propuneri pentru modificare legii, inspirate din conținutul ordonanței de urgență din România.

„A devenit evident pentru toată lumea, că legea nr. 240 practic nu are efect în vederea stopării falimentului miilor de fermieri, care în mod discriminatoriu nu au căzut sub incidența acestei legi. Dar din cauza multor ambiguități nici agricultorii, vizați în prezentul act normativ, nu au obținut beneficiile necesare. În prezent are loc hărțuirea masivă a fermierilor micro, mici și mijlocii de către creditori cu aplicarea procedurilor de executare silită. Falimentul sutelor și posibil a miilor de fermieri mici și mijlocii este în plin proces de desfășurare, agricultura țării intră deja în colaps, iar consecințele acestei situații se resimt prin micșorarea drastică a veniturilor planificate la bugetul de stat, care anul acesta va apropia deficitul bugetului de stat la peste 10 miliarde de lei spre final de an fiscal”, mai menționează fermierii.

Te-ar putea interesa și: Bani pentru fermierii afectați de secetă: Câte cereri au fost aprobate

Precizăm că, în contextul efectelor devastatoare ale secetei pedologice și atmosferice din 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.

Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament.

Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor

Totuși, Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.

Fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.

Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.

Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.

Recomandăm și: Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției

Apoi, fermierii protestatari au anunțat că vor participa pe 25 septembrie la discuții cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea vine în contextul nemulțumirilor legate de legea prin care fermierii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor.

Citește și: De la protest, la discuții: Fermierii se vor întâlni cu Maia Sandu

Totuși, aceștia s-au arătat indignați că întrevederea a fost cu ușile închise.

În cadrul întâlnirii, agricultorii au înaintat mai multe cerințe care ar remedia situația din domeniul agrar. Totodată, au criticat legea care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, susținând că nu aduce beneficii nici agriculturii, nici fermierilor.

Află și: Fermierii au înaintat câteva cerințe președintei. Ce spune Maia Sandu

Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, articolele 3, 4 și 6 ale prezentei legi sunt în disonanță și creează confuzii.

Recomandăm și: Legea privind amânarea datoriilor: Care articole creează confuzii printre fermieri

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!