1. VIDEO: Fermierul de la nord explică de ce a descărcat cele 60 de tone de mere pe drum
Agricultorul din raionul Dondușeni, despre care s-a vehiculat că nu ar avea ce face cu roada și a aruncat pe marginea drumului câteva remorci cu mere, a explicat că de fapt el nu a aruncat merele, ci le-a scos la capăt de livadă pentru a fi transportate la o fabrică cu un tractor de capacitate mai mare. Detalii.
2. Un apicultor din Fălești a adus din Marea Britanie medalii de aur şi argint
Un apicultor din raionul Făleşti a participat la o expoziţie internaţională din Londra, Marea Britanie, şi a revenit acasă cu trei medalii de aur şi una de argint. Eduard Melnic a prezentat la concurs miere din hrişcă şi ricin, pe care o păstrează în ulcele. Detalii.
3. Moldova nu va permite Ucrainei să instaleze alte 3 turbine pe Nistru
După doi ani de pauză, Comisia Nistreană se va reuni, în octombrie, pentru a discuta despre activitatea Complexului Hidroenergetic de pe Nistru. Detalii.
4. Comisia Europeană acordă peste 36 de milioane de euro din ajutorul macrofinanciar.
Uniunea Europeană exprimă sprijinul puternic pentru noua orientare politică a Republicii Moldova și pentru realizarea reformelor. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro din ajutorul de 600 de milioane. Anunțurile au fost făcute de doi oficiali europeni aflați într-o vizită la Chișinău. Detalii.
5. Прямые иностранные инвестиции – локомотив экономики Республики Молдова
Предприятия c прямыми иностранными инвестициями вносят значительный вклад в экономическое и социальное развитие Республики Молдова. Занимая относительно небольшую долю в общем числе предприятий, они демонстрируют высокую эффективность и производят значительный объем высококачественных товаров и услуг. При этом, они часто выступают в роли эталонной модели бизнеса, проводника передовых управленческих и производственных технологий, стандартов качества и имеют системное значение для национальной экономики. Вместе с тем, Молдова существенно отстает от многих стран региона в сфере привлечения прямых иностранных инвестиций. В исследовании, подготовленном консалтинговой компанией Business Intelligent Services (BIS) совместно с Национальным Институтом Экономических Исследований (INCE) по заказу Ассоциации Иностранных Инвесторов (FIA) представлены анализ и выводы экспертов о влиянии прямых иностранных инвестиций на экономику Молдовы. Детали.
6. Târgul dulce din centrul capitalei a ajuns la final
În jur de 40 de apicultori au oferit o gamă variată de miere la Târgul de toamnă al mierii organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) în perioada 17-19 septembrie 2021, între orele 9:00 și 18:00, în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău, cu acces din strada A. Pușkin. Pe durata a trei zile, albinarii au fost la dispoziția vizitatorilor, oferindu-le să guste diferite feluri de miere, dar și alte produse apicole derivate, toate delicioase și extrem de benefice pentru sănătatea organismului. Detalii.
7. Iurie Fală: ”Este momentul când guvernul și producătorii trebuie să se mobilizeze pentru a identifica parteneri comerciali pentru merele moldovenești”
Procesul de recoltare a merelor este în toi în livezile din Moldova. Până în prezent, au fost recoltate merele de soiuri timpurii, acum sunt recoltate soiurile de toamnă, iar spre începutul lunii octombrie producătorii vor culege soiurile târzii. Detalii.
8. Igor Grigoriev: ”A avut loc o majorare de 5-7%, însă mi-e teamă că aceasta se va repeta”
Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” a participat la forumul regional desfășurat la Odessa, unde s-a discutat în special despre tendințele regionale, dar și cele mondiale de creștere a prețurilor la cereale. În contextul scumpirii prețului la pâine care a avut loc săptămâna trecută, i-am solicitat părerea vizavi de situația reală din țară în ceea ce privește cantitatea de grâu recoltată în acest an, dar și majorările care deja au avut loc. Detalii.
9. Гибриды рапса Pioneer® - для фермеров-чемпионов. Какой урожай они собрали в 2021 году?
Прошлый год был довольно сложным для фермеров, выращивающих рапс. Однако осенью и зимой природа смилостивилась, озимые посевы рапса получили долгожданную влагу и не пострадали от морозов. В неплохих погодных условиях сельхозсезона-2021 в РМ потенциал гибридов рапса Pioneer® от компании Corteva Agriscience раскрылся в полной мере. Передовым фермерским хозяйствам удалось добиться рекордной урожайности. Детали.
10. Агрополигон. Демонстрационный участок подсолнечника компании WeTrade в агрохозяйстве GȚ «Ghimpu Corneliu Gheorghe». Сельхозсезон 2020-2021 гг.
ЭТАП 4. Состояние растений на финальной стадии вегетации и накануне уборки. Август-сентябрь 2021. Фитосанитарное состояние и развитие растений. В данной связи стоит отметить, что во второй половине лета растения подсолнечника на всем поле были равномерно и хорошо опылены. Листовой аппарат, хотя и был в некоторой степени поврежден градом, развит хорошо и здоров, активно работал на формирование высокого урожая. Детали.
11. Агрополигон Демонстрационный участок кукурузы компании WeTrade в агрохозяйстве GȚ «Ghimpu Corneliu Gheorghe». Сельхозсезон 2020-2021 гг.
ЭТАП 4. Состояние растений на финальной стадии вегетации и накануне уборки. Август-сентябрь 2021. Фитосанитарное состояние и развитие растений. По состоянию на начало последней декады августа гибриды кукурузы, предложенные компанией WeТrade для испытания на опытном поле хозяйства GȚ Ghimpu Corneliu Gheorghe, находятся в хорошем фитосанитарном состоянии, что свидетельствует об их высокой устойчивости к основным болезням этой сельхозкультуры. Похолодание и осадки первой декады сентября не повлияли на позитивные прогноз производственных итогов в преддверии уборочной кампании. Детали.
12. Ion Tulei: ”Roada de mere este calitativă, dar cantitativ mai mică decât anul trecut”
Ion Tulei din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă, unul dintre cei mai cunoscuți producători și exportatori de fructe din Moldova, care gestionează o suprafața de 130 ha dintre care 60 ha sunt cultivate cu mere, ne-a comunicat că în acest an cea mai bună roadă pare a fi anume cea de mere. La celelalte fructe, producătorul a suportat pierderi mari, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Detalii.
13. Pavel Prisăcaru: ”Credem că vom stimula interesul crescătorilor de caprine să recurgă la inovație în zootehnie”
Crescătorii de capre din Moldova împreună cu câțiva colegi de breaslă din România vor realiza în satul Brânza, raionul Cahul o procedură de însămânțare artificială la caprine, în premieră pe teritoriul țării nostre, după mai mulți ani. Potrivit președintelui Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica, Pavel Prisăcaru, însămânțarea artificială este cea mai nouă și cea ma bună metodă de montă, prin faptul că sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele. Detalii.
14. ЧП в Чок-Майдане: Неизвестные пытались поджечь два комбайна
Сразу два дорогостоящих комбайна были атакованы неизвестными этой ночью в селе Чок-Майдан. Сельхозтехнику облили горючим и хотели поджечь. Детали.
15. Под грифом «секретно» оказалась передача земли для строительства Джурджулештского порта
Городской глава Ренийского грамады Игорь Плехов продолжает искать ответ на вопрос о законности передачи участка берега Дуная под молдавский порт Джурджулешты. Детали.
16. Iurie Fală: ”Este momentul când guvernul și producătorii trebuie să se mobilizeze pentru a identifica parteneri comerciali pentru merele moldovenești”
Procesul de recoltare a merelor este în toi în livezile din Moldova. Până în prezent, au fost recoltate merele de soiuri timpurii, acum sunt recoltate soiurile de toamnă, iar spre începutul lunii octombrie producătorii vor culege soiurile târzii. Detalii.
17. Experții susțin că în jur de 50% din recolta de mere va ajunge la fabricile de procesare
Recoltarea merelor din livezile din Moldova este în toi. Situația recentă când producătorul celor 5 hectare de livadă a răsturnat merele pe marginea drumului pentru a fi transportate la fabrica de procesare, a scos în evidență faptul că roada din acest an este afectată de numeroase boli și calitatea merelor nu este cea dorită de producători. Am discutat cu experții din domeniu, care ne-au comunicat că în acest an, cantitatea care va fi exportată posibil va fi mai mică decât în anii precedenți. Detalii.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!