Agromanagement

Самое интересное за неделю с 06 по 12 декабря

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

Ion Maxim: ”Apicultorii aplică așa numitul ”tratament de Crăciun”, care este ultimul din această perioadă”
Temperaturile blânzi din această perioadă au tărăgănat intrarea albinelor în hibernare, totuși potrivit specialiștilor, o dată cu ploile și ninsorile anunțate în curând, albinile se vor aduna în ghem pentru odihna pe timpul iernii. Apicultorii grijulii au aplicat tratamentele necesare, însă în ajunul perioadei geroase, se mai recomandă aplicarea acidului oxalic pentru a preveni dezvoltarea Acarianului Varroa.
Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim ne-a comunicat că acesta este ultimul tratament aplicat de către apicultori.
Detalii.

Atenție apicultori: termenul limită pentru declararea familiilor de albine este 31 decembrie
ANARM reamintește apicultorilor că este necesar să declare, până la sfârșitul anului, numărul familiilor de albine la primăria din localitate și după caz, schimbarea adresei stupinei. Această prevedere se regăsește în Legea apiculturii, Art. 9, pct. 2: “Deţinătorii stupinei sînt obligaţi să declare pentru înregistrare (reînregistrare), anual, pînă la 31 decembrie, la primărie, numărul familiilor de albine şi eventualele schimbări ale adresei stupinei la staţionar”.
Detalii.

Пять хороших новостей для яблочного бизнеса Молдовы и других стран Восточной Европы
Несмотря на низкие цены на яблоко в Украине и Молдове, полный провал в реализации яблока устаревших сортов, таких как Айдаред в Польше, на рынке начали появляться и первые новости, которые можно осторожно считать в какой-то степени позитивными для садоводов.
Детали.

Navele înregistrate în Republica Moldova vor fi verificate de companii recunoscute de Comisia Europeană
Controlul asupra navelor înregistrate în Republica Moldova va fi realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în lectură finală de către Legislativ.
Detalii.

Asociațiile de profil: ”Moldova este aprovizionată cu carne și lapte din țară cu mult mai mult de 25%”
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a avut un dialog online cu producătorii din domeniul zootehnic și reprezentanții autorităților raionale, încercând să identifice principalele probleme cu care se confruntă crescătorii de animale și producătorii de lapte din Republica Moldova. Lipsa centrelor de colectare a laptelui, situația dezastruoasă a pășunilor și lipsa brațelor de muncă, dar și cadrul juridic imperfect și prețurile descurajante de achiziție a materiei prime, sunt câteva cauze care au dus în ultimii ani la un declin în sectorul zootehnic, potrivit datelor oficiale.
Detalii.

Российские садоводы предупредили о сокращении площади садов
В России производство отечественных саженцев плодовых культур будут сокращаться из-за того, что садоводы задумываются о сокращении площадей на фоне значительного роста себестоимости, заявил на конференции "Фруткон" председатель Союза "Садоводы Кубани" Николай Щербаков.
Детали.

Expert din Italia: „La înființarea unei plantații de piersic plat, gândiți-vă în primul rând la consumatorul țintă”
La înființarea unei plantații de piersic plat, în primul rând, gândiți-vă la piața dumneavoastră, la consumatorul țintă. Planificați toate operațiunile de după recoltare, pentru a ajunge cu fructe de înaltă calitate la punctul de vânzare”, le-a spus Stefano Foschi, ameliorator și cercetător în domeniul fructelor din Italia, producătorilor din R. Moldova.
Detalii.

Бизнес фруктов в Молдове: все преодолимо и возможно
9-11 декабря в режиме он-лайн проходит седьмой созыв ежегодной Национальной конференции «Бизнес фруктов в Республике Молдова». Форум организован Ассоциацией Moldova Fruct в партнерстве с Агентством по инвестициям/Invest Moldova и проектом «Эффективное сельское хозяйство Молдовы» АРМ/USAID. Предварительно для участия в конференции зарегистрировалось более 300 специалистов и субъектов агробизнеса. О выводах, сделанных на основе выступлений зарубежных докладчиков в первый день конференции – в заметке редактора agroexpert.md
Детали.

VIDEO: Povestea unui apicultor din Strășeni: Gestionează peste 200 de familii, la început fiind doar 3
Și-a început activitatea cu doar trei familii de albine, iar acum a ajuns la peste 200. Drumul nu a fost deloc ușor, dar în schimb a fost dulce, spune apicultorul Constantin Cojocari, care de 35 de ani, conviețuiește cu albinele.
Detalii.

Soluțiile ministerului pentru redresarea sectorului de creștere a animalelor pentru carne și lapte
În Republica Moldova, sectorul de creștere a animalelor pentru lapte și carne este la pământ, iar puținii agenți economici care activiză în domeniul zootehniei o fac cu un risc mare de a nu-și putea vinde produsele, deoarece pentru achiziția laptelui și a cărnii se propun prețuri mici, a menționat Valentina Barbei, vicepreședinte al raionului Ștefan Vodă, în cadrul unei discuții a ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, cu șefii direcțiilor raionale agricultură și cu producătorii din domeniul zootehnic.
Detalii.

Prioritățile domeniului agricol din Moldova vor fi aliniate la obiectivele Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a avut consultări, în cursul dimineții, cu Ivan Miklos, fost viceprim-ministru și ministru de finanțe al Republicii Slovace și viitor Consilier de Nivel Înalt al premierului Republicii Moldova pe reforma strategică. Oficialii au analizat prioritățile sectoriale ale MAIA în vederea identificării soluțiilor pentru depășirea provocărilor din domeniile agricol și rural în perioada 2022-2027.
Ministrul Viorel Gherciu a comunicat oficialului european că obiectivele generale ce definesc prioritățile domeniului agricol sunt aliniate la obiectivele Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
Detalii.

CORDUS® FORTE – Tehnologia completă în combaterea buruienilor din cultura porumbului
Începând cu această toamnă, compania Corteva Agriscience lansează noul erbicid destinat combaterii buruienilor din cultura porumbului, CORDUS® FORTE. Acest nou erbicid oferă fermierilor din Republica Moldova tehnologia completă în combaterea buruienilor atât monocotiledonate anuale și perene, cât și a celor dicotiledonate anuale, și perene din cultura porumbului în post-emergență.
CORDUS® FORTE reprezintă cea mai completă soluție de combatere a buruienilor în postemergență, cu cea mai mare perioadă de aplicare, de la stadiul de 2 frunze până la 9 frunze ale porumbului, cu o selectivitate extraordinară și fără restricții în ceea ce privește rotația culturilor.
Detalii.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul cu rol în eficientizarea nutriției Utrisha™ N în Europa
Produsul biologic se adaptează nevoilor de dezvoltare a plantelor și ajută la maximizarea sustenabilă a potențialului de producție.
Corteva Agriscience a lansat în Europa Utrisha™ N, biostimulatorul cu rol în eficientizarea nutriției, ca parte a portofoliului de produse biologice, contribuind astfel la îndeplinirea cererii mai sustenabile de produsele de protecție a plantelor.
Detalii.

Producătorii și exportatorii de produse horticole pot aplica pentru asistență la implementarea cerințelor standardelor internaționale (GLOBALG.A.P., GRASP, SMETA, IFS)
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) lansează un apel pentru solicitări de asistență tehnică (servicii de consultanță și instruire) pentru susținerea implementării cerințelor standardelor internaționale pentru facilitarea exporturilor de produse horticole în stare proaspătă. Astfel producătorii de produse horticole pot aplica începând de astăzi, 7 decembrie până la data de 30 decembrie.
Detalii.

Biomasa agricolă și lemnoasă are un potențial important pentru sectorul energetic din Moldova
În anul 2020 circa 50% din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație, arată raportul “Balanța energetică a Republicii Moldova”, ediţia 2021, realizat de către Biroul Național de Statistică (BNS).
Detalii.

Proiectul privind subvențiile pentru agricultori, votat în prima lectură
Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege, datorită căruia mai mulți producători agricoli micro și mici din Republica Moldova vor putea beneficia de subvenții.
Detalii.

Gheorghe Gaberi: ”Piața locală este prea mică pentru cantitățile de struguri produse în Moldova”
Strugurii albi sunt tot mai preferați de consumatorii din țară, dar și din străinătate, chiar dacă sunt mai scumpi.Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă și fost șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a comunicat că piața locală este una destul de mică, în capitală se consumă pe zi 10 tone de struguri, adică roada de pe un hectar, ceea este destul de puțin. Prin urmare, producătorii fie pregătesc recolta pentru export, fie o livrează la fabricile de vin, iar pentru comerț păstrează o cantitate mai redusă.
Detalii.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!